Портрет на идеалната жена

Портрет на идеалната жена
През октомври 2019 г. Бела Хадид беше определена за най-красивата жена в света според научни изчисления, предава CNN. Пропорциите на лицето ѝ получават 94.35% сходство със Златното сечение на красотата Фи.

Британският козметичен хирург д-р Хулиан де Силва е пресметнал резултатите, на база мерките на лицата на популярните жени, включени в проучването. Според него едно лице е перфектно, ако има еднаква дължина на носа и ушите, а ширината на очите е равна на разстоянието между тях. След 23-годишната Хадид, в топ 5 се нареждат Бионсе, Амбър Хърд, Ариана Гранде и Тейлър Суифт. Интересен факт е, че холивудската красавица Анджелина Джоли не е сред първите десет в класацията.

Златното сечение е математическо уравнение, изобретено от древните гърци, с цел измерване на перфектните пропорции в различните сфери на живота. Стойността му е приблизително равна на 1.618 и е прилагана към гръцкия Партенон, Египетските пирамиди, творби на Леонардо да Винчи и Рафаел, лога на известни марки и дори дизайн на продукти.

Как изглежда идеалната жена според пластичните хирурзи


Лекари от Лондонския център по пластична хирургия през 2016 г. съставиха портрет на идеалната жена с методите на компютърна картография. Това е проект по който е работил пластичният хирург Джулиан де Силва, който прави собствено изследване като използва иновационен софтуер.

Амбър Хърд, е жената с най-красивото лице в света и най-плътно се доближава до пропорциите на златното сечение на древните гърци. 30-годишната Хърд, която е в процес на развод с Джони Деп, била изследвана с последните технологии за лицево картографиране. Джулиан де Силва анализирал 12 ключови маркера по физиономията на красавицата и установил над 91.85 процентово съвпадане със златното число Фи - 1.618. Това означава, че чертите на лицето са идеални по формулата за златното сечение на древните гърци, изразена от числото Фи. Това ирационално число в математиката изразява отношение на части, като по-голямата част се отнася към по-малката така, както цялото към по-голямата.
Лицето на Кардашиян е второ с 91.38 на сто съвпадение, а третата - Кейт Мос е с 90.8% съвпадение.

Технологията демонстрира измененията, които трябва да бъдат направени, за да станат пропорциите на лицето по-правилни. Портретът на идеалната жена е съставено от тези черти на знаменитости, които се смятат за еталони по формулата на златното сечение.

zlatno sechenie krasota

Лицето на идеалната жена е с носа на Амбър Хърд, веждите на Ким Кардашиян, очите на Скарлет Йохансон, овала на Риана, устните на манекенката Емили Ратайковски и челото на Кейт Мос.

В така съставената десетка влизат

  • Амбър Хърд, американска актриса и модел, родена на 22.04.1986 г.

  • Ким Кардашян, американска риалити звезда, телевизионен персонаж, модел и актриса, родена на 21.10.1980 г.

  • Кейт Мос, супермодел, родена на 16.01.1974 г.

  • Емили Ратайковски, модел, родена на 7.06.1991 г.

  • Кендъл Дженър, модел, родена на 3.11.1995 г.

  • Хелън Мирън, актриса, награда Оскар, родена на 16.07.1945 г.

  • Скарлет Йохансон, актриса, родена на 22.11.1984 г.

  • Селена Гомес, актриса и певица, родена на 22.07.1992 г.

  • Риана, барбадоска изпълнителка, композиторка и модел, работи и като актриса и модел, родена на 20.02.1988 г.

  • Дженифър Лорънс, актриса, родена на 15.08.1990


В съответствие с резултатите от обработката на техните лица програмата създава портрет на идеалната жена, външността на която днес може да бъде приета за еталон.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.