Мерил Стрийп  е една от кралиците на Холивуд.  Легендарна американска актриса работи в киното, театъра и телевизията. Считана за най-великата жива актриса днес и една от най-великите на всички времена.Тя е имала повече номинации за призове на Американската филмова академия от всеки друг актьор - общо 20. Носителка е на три нагарди "Оскар" и 8 "Златен глобус".

На 22 юни 2019 г. голямата актриса навършва 70 години


Но според нея има един конкретен комплимент, който е бил неповторимо значим в живота й и той не е от колеги, разказва онлайн сп. Quartz. Това са думите, които е чула първо от нейната майка. Каква е била фразата?

"Ти можеш", й е казала майка й.


По думите на Мерил Стрийп, докато жените не се освободят от това самите те да вярват в социалните стереотипи за тях, според които жените са по-малко надеждни за изпълнението на някакви длъжности в сравнение с мъжете, истинското равенство между половете в света няма да бъде възможно.

"Става дума за онова малко чувство на вълнение и притеснение, с което се сдобиваш, когато например пилотът проговори в самолета и вътре се чуе не мъжки, а женски глас. Тогава се чувствам развълнувана. Но и мога да чуя, че в кабината има леко смущение и ние всички - пътниците - си закопчаваме коланите малко по-стегнато", казва тя.

Затова според нея е много важно да се правят добри комплименти на малките момичета, също както нейната собствена майка е направила, за да може те в бъдеще да станат насърчени и да вярват в себе си.

"Майка ми беше домакиня. Тя играеше бридж всеки ден. Но можеше и да ръководи по двама съвместни началници на персонал. Тя беше наистина изключителен човек и никога не получи истински шанс", каза Стрийп. "Но ми каза: "Мерил, ти си способна/ Ти можеш". И това беше най-високият комплимент в света", казва още актрисата.

В края на 70-те години на миналия век младата Мерил Стрийп тръгва от театъра. Робърт де Ниро я забелязва и я кани в киното – филма „Ловецът на елени“. За ролята си в него Стрийп получава първата си номинация за "Оскар".  В „Крамър срещу Крамър“ тя печели първият си "Оскар". 80-те години също е ползотворен период за Мерил Стрийп. За нея сякаш времето е спряло и тя продължава да получава топ сценарии.“Моят съвет: не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя. Това е голяма загуба на време! Като се замисля колко много години съм изгубила, мислейки за това, е просто идиотско. Губим толкова много гениални хора и техните гениални идеи, защото те се гледат в огледалото и си казват "Боже мой, аз съм твърде дебел!"


"Ако имате мозък, сте длъжни да го използвате."

"Младите жени не трябва да се притесняват толкова много за теглото си. Момичетата прекарват твърде много време в притеснения покрай това. Има много по-важни неща за мислене. На младите мъже, а също и жени, ще кажа, че това, което ви прави различни и странни, е вашата сила. Всеки иска да изглежда като изваден от калъп, но всъщност хората, които изглеждат различно, биват забелязвани. Преди мразех носа си. Вече не. Сега го приемам такъв, какъвто е."

"Трябва да приемете остаряването. Животът е скъпоценен и когато сте загубили много хора, тогава осъзнавате, че всеки ден е подарък."

"Мисля, че трябва да намериш собствения си път. Собствените си правила. Всеки има собствено разбиране за себе си и на него трябва да разчита. В крайна сметка, важното е това, което изглежда правилно за теб. Не това, което майка ви е казала. Не това, което една актриса ви казва. Не това, което някой си ни е казал, освен ако не е онова малко спокойно гласче вътре в нас."

"Винаги си спомням думите на Катрин Деньов: "На определена възраст жената трябва да избира – или лицето, или фигурата“. Избрах лицето. А останалото… Седя върху останалата част.“

"Вярвам в силата на смеха. И мисля, че вие лесно можете да обезоръжите хората, ако ви се отдаде да ги разсмеете."

"Всичко, което ни прави щастливи, е много просто: любовта, сексът, храната. Всичко останало - властта, влиянието, силата - всички тези неща могат да вземат превес над това, което наистина си струва в живота. Но докато имаме какво да ядем и покрив над главата си, докато жизнените ни нужди са задоволени, това, което ни прави най-щастливи, е много просто."