Мерил Стрийп

Мерил Стрийп

Трудно е да напишеш нещо кратко за тази жена. Но когато Мерил Стрийп има рожден ден е начина да изразиш уважението си и да й предадеш, че очакваш още филми с нея.

Мерил Стрийп (Meryl Streep) е родена на 22 юни 1949 г. Легендарна американска актриса,която работи в киното, театъра и телевизията. Считана за най-великата жива актриса днес и една от най-великите на всички времена.

Три награди Оскар. Първият си "Оскар" получава за поддържаща роля в "Крамър срещу Крамър (1979). Следват още две златни статуетки, този път за най-добра женска роля - за "Изборът на Софи" (1982) и "Желязната лейди" (2011), в който пресъздава Маргарет Тачър. Стрийп държи и рекорда за номинации за "Оскар"- цели 18 пъти.

През 2014 получи  Президентски медал на свободата. Ето какво казва за нея Барак Обама „Мерил Стрийп е безспорно една от най-великите актриси на всички времена. Ако питате мен, трите "Оскар"-а са й малко. Тя трябва да получава "Оскар" всяка година“


Като Миранда Пристлив Дяволът носи Прада (The Devil Wears Prada), 2006


Julie & Julia

Като Джилия Чайлд (Meryl Streep stars as Julia Child in Julie & Julia) 2009


The Iron Lady Meryl Streep


Като Желязната лейди (The Iron Lady) 2011


Мерил Стрийп успява да представи много добре жените на нашето време в биографични филми. Тя изигра британската министър-председателка Маргарет Тачър в "Желязната лейди" и известната готвачка Джулия Чайлд в "Джули и Джулия", а образът й на Миранда Прийстли в "Дяволът носи Прада" е базиран на главния редактор на списание "Вог", Ана Уинтър.

Мерил Стрийп с дъщерите си - Мейми, Грейс и Луиза, (Photo: Getty Images/Guliver Photos) Мерил Стрийп с дъщерите си - Мейми, Грейс и Луиза, (Photo: Getty Images/Guliver Photos)

Вдъхновяващи мисли от Мерил Стрийп – Актрисата, Жената, Майката


"Моят съвет: не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя."

"Мисля, че трябва да намериш собствения си път. Собствените си правила. Всеки има собствено разбиране за себе си и на него трябва да разчита. В крайна сметка, важното е това, което изглежда правилно за теб. Не това, което майка ви е казала. Не това, което една актриса ви казва. Не това, което някой си ни е казал, освен ако не е онова малко спокойно гласче вътре в нас."

"Просто се отпуснете и се възползвайте от всичко."

"Трябва да приемете остаряването. Животът е скъпоценен и когато сте загубили много хора, тогава осъзнавате, че всеки ден е подарък."

"Винаги си спомням думите на Катрин Деньов: "На определена възраст жената трябва да избира – или лицето, или фигурата“. Избрах лицето. А останалото… Седя върху останалата част.“

"Ако имате мозък, сте длъжни да го използвате."

"Младите жени не трябва да се притесняват толкова много за теглото си. Момичетата прекарват твърде много време в притеснения покрай това. Има много по-важни неща за мислене. На младите мъже, а също и жени, ще кажа, че това, което ви прави различни и странни, е вашата сила. Всеки иска да изглежда като изваден от калъп, но всъщност хората, които изглеждат различно, биват забелязвани. Преди мразех носа си. Вече не. Сега го приемам такъв, какъвто е."

"Да слушаш – това е всичко. Да слушаш – това е цялата тайна. Преди и по време на работа, с децата си, със съпруга си, с майка си, с баща си… Това е всичко, защото така можеш да научиш всичко!"

"Всичко, което ни прави щастливи, е много просто: любовта, сексът, храната. Всичко останало - властта, влиянието, силата - всички тези неща могат да вземат превес над това, което наистина си струва в живота. Но докато имаме какво да ядем и покрив над главата си, докато жизнените ни нужди са задоволени, това, което ни прави най-щастливи, е много просто."

"Да платя две хиляди евро за една чанта? По-добре да си нося козметиката в зъбите.“

Meryl Streep 2017 Meryl Streep 2017

  • Няма американски актьор, който да има повече "Оскар"-а от Мерил Стрийп. Тя има 10 номинации, но е носител и на две награди. Определения от "жива легенда" до "Лорънс Оливие в рокля" са постоянни епитети когато журналистите пишат за нея.

  • В реалния живот от 1978 г. Стрийп е омъжена за скулптура Дон Хамър и имат две момчета и две момичета, поради което актрисата споделя: "Винаги се чувствам уморена...".

  • За ролята си в "Ловецът на елени" (1978) Мерил печели наградата на Националното общество на кинокритиците за "най-добра поддържаща актриса" - тук тя партнира на Робърт де Ниро, а за участието си във филма "Геноцид" (1978) е наградена с най-престижната телевизионна награда "Еми".

  • Истински екранен триумф за нея е ролята на Джоана в "Крамер срещу Крамер" (1979) - филмът е изключително популярен в САЩ, но не толкова в България. Мерил Стрийп се съгласява да играе майка, която изоставя детето си... и печели "Оскар" за поддържаща роля.

  • Вторият си "Оскар" - главна женска роля - получава за участието си в екранизации на Алън Пакула "Изборът на Софи" (1982) - Мерил блестящо играе две роли, но не на различни жени, а на една.

  • Не могат да се пропуснат и изпълненията й в "Postcards from the Edge" на М. Никълс (1990) където показва музикален талант, а в екшъна "Дивата река" (1994) има изпълнения като професионален каскадьор.

  • Незабравимият романтичен филм изигран заедно с Клинт Истууд - "Мостовете на Медисън" (1995). И невероятно силните й изпълнения в "Адаптация", "Часовете" (и двата през 2002) и "Дяволът носи "Прада" (2006).

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.