Ума Търман е родена на 29 април 1970 г. Известна най-вече с ролята си във филма на Куентин Тарантино Убий Бил (Kill Bill и Pulp Fiction)

Интересно за нея, че е висока 1.83 м. Но още по-интересно е семейството й. Баща й е професор в Колумбийския университет, специалист по източни религии и бивш будистки монах Робърт Търман. Той става първият американец приет за монах в будистки манастир. В сан го посвещава лично Далай Лама. Майка й - Нена фон Шлебрюге е бивш фотомодел и психотерапевт по професия.

Ума Търман е кръстена на индийска богиня, името означава „даваща блаженство“ - дадено й от баща й.Актрисата е забелязана през 1990, след участието й в еротичната драма "Хенри и Джун", в който изпълнява ролята на Джун Милър - съпругата на скандалния писател Хенри Милър - съблазнително, невинно и жертвоготовно момиче. Филмът, естествено, е обявен за порнография, но пък благодарение на него Ума е обявена за "секс-символ на интелектуалците".

Куентин Тарантино поверява на Търман поддържаща роля в своя филм „Криминале“. За ролята си Ума получава номинация за Оскар. През май 1998 година Ума Търман се омъжва за партньора си от филма „Гатака“ - Итън Хоук. Това е нейният втори брак.

Ума Търман участва в повече от 50 филма и телевизионни сериала, като безспорните хитове сред тях са "Гатака", "Батман и Робин", "Истерична слепота" и класиките "Криминале" и "Убий Бил".

През 2002 печели "Златен глобус" за най-добра актриса за участието си в "Истерична слепота".Има два брака зад гърба си – с актьорите Гари Олдман и Итън Хоук. Актрисата има и 3 деца.