Чарлийз Терон (Charlize Theron)е родена в Бенони, Република Южна Африка, на 7 август 1975 г. Родният език на Шарлиз е африканс. Завършва Националната академия за изкуства в Йоханесбург.

Израства като единствено дете на своето семейство. На 13 години е изпратена да учи в пансион. Две години по-късно вижда как майка й убива баща й, след като пиян се опитал да я нападне. Убийството е определено като самозащита и не са повдигнати никакви съдебни обвинения.
На 16 години заминава за Милано, където сключва договор с модна агенция, след като печели кастинг. По-късно заминава за Ню Йорк, където учи балет. Прекратява танците поради контузия в коленете. Възможността за кариера на модния подиум така и не я привлича (въпреки победите в няколко европейски конкурса за красота).

Терон се мести в Холивуд с намерението да работи във филмовата индустрия.Тогава тя е на 19 години. В края на 90-те години тя вече е работила с мнозина именити режисьори като Джон Фракенхаймер и Ласе Халстрьом, както и с легендарни актьори като Ал Пачино (върху „Адвокат на дявола“) и сър Майкъл Кейн (върху „Правилата на живота“).
Славата й расте бързо. През май 1999 г. „Плейбой“ пускат брой със стари снимки на Терон от краткия ѝ професионален опит като модел – впоследствие актрисата безуспешно се опитва да съди списанието.След участието си в няколко филма Терон е избрана за главната роля във филма Чудовище. С тази си роля печели „Оскар“ за главна женска роля за превъплъщението си като серийната убийца Айлийн Вуорнос във филма на Пати Дженкинс „Чудовище“.
В ролята си прекрасната Терон е напълно неузнаваема. С подпухнало лице, много грим (но с цел загрозяване, а не разкрасяване), мъжки дрехи, грозна реч и садистичен нрав, героинята й твърде добре персонифицира заглавието на филма. Носителят на „Пулицър“ за филмова критика Роджър Ибърт определя представянето на Терон като „едно от най-великите изпълнения в историята на киното“.


В личния си живот Чарлийз е неукротима почти като екшън героините си на екрана. Почти 10-годишна връзка с ирландския актьор Стюарт Таунсенд така и не накара ослепителната южноафриканка да се омъжи за него.
След раздялата им през 2010 г. Терон е била свързвана с редица имена от холивудския хайлайф като Шон Пен, Киану Рийвс и Майкъл Фасбендър, но клюките никога не са били удостоявани с утвърдителен или отрицателен отговор от самата актриса.

Самата тя изглежда твърде заета с нелеката задача да се задържа на върха на Холивуд, да поддържа благотворителната си фондация в подкрепа на младежта в родната й Южна Африка и да защитава други хуманитарни каузи като правата на жените и правото на еднополов брак.