Пътят към щастието

Пътят към щастието

Пътят към щастието


Човек сам може да повиши своето ниво на щастие. Как? Отговор на този въпрос дава писателката психолог Соня Любомирски, автор на книгите "Пътят към щастието" и "Митовете за щастието", издадени на 17 езика, на български са издадени от "Обсидиан".

След дългогодишна научна работа Соня Любомирски стига до заключението, че щастието е достъпно за всеки. Човек може да направи себе си щастлив, при това не за пет минути, като си хапне шоколад, не и за ден, като отиде на екскурзия в планината, а сериозно и задълго. Но това не се постига просто ей така, а с цената на постоянни умствени и физически усилия.

Фактори на щастието


Стремежът към щастие е заложен генетически в човек и на 50% се определя от неговата наследственост, защото ставаме оптимисти или песимисти благодарение на гените си,. Още 10% зависят от външни обстоятелства, а останалите 40%  - зависят единствено от нас самите, от самоконтрола на човека.

Първо правило за щастие  е умението да контролирате своите емоции.

Вторият секрет е лошата памет. Именно този факт помага да не таим обида към околните хора и да се учим да прощаваме.

Третият фактор е умението да обичате себе си и да се грижите за себе си. Затова е важно да следите за вашето хранене, да се занимавате със спорт, да живеете активно, да се наспивате. Всичко това подобрява умствените способности.

Не по-малко важно е да общувате с приятели и роднини. Като си заслужава да отделяте време за хора, които са истински важни за вас. „повърхностните познанства“ могат да намалят усещането за щастие.

Пети момент е да не сравнявате себе си с другите, да не завиждате. Всеки човек е уникален и дори вашият идеал има своите недостатъци. Старайте се да не зацикляте и се опитайте да правите поне едно нещо по-добре от околните.

Шесто – не си заслужава да живеете с миналото. От миналото трябва да се извличат уроци, да остават хубави спомени, но трябва да се живее в настоящето.

Щастието на човек се увеличава и от чувството за благодарност. Трябва да бъдем благодарни на нашите роднини, на семейството, на приятелите си, но и на съдбата, защото тя поднася много приятни изненади и добри възможности.

Не трябва да се страхуваме. Страхът от това, че нещо може или не може да се случи ни лишава от щастие. Решавайте проблемите в момента, когато възникнат, а не го отлагайте.

Добротворчеството също помага за да се чувстваме по-щастливи. Да помагаш на хората, като им даваш на хората от твоето време или споделиш част от това, което имаш. Звучи познато като в песен на Богдана Карадочева „ако до всяко добро същество застане още едно…“

Според Соня Любомирски сред най-разпространените грешки е убеждението, че известността или сбъдването на голяма мечта са сигурен път към щастието. Мнозина също така си мислят, че да си щастлив означава да си винаги в добро настроение. "Но защо да лъжем себе си и околните? - пита психоложката. - Забравете вечната глуповата усмивка! Тя изобщо не е показател за щастие. Ако ви е тъжно, тъгувайте, важното е да не изпадате в отчаяние и да не губите интерес към живота. Само ако сте емоционално честни и не се боите да пуснете в живота си тъгата, вие можете честно и истински да сте щастливи."

lale dyzhd

Когато сте нещастни


Понякога отделяме прекалено голямо внимание на емоционалното си състояние. Вместо да се упрекваме или самосъжаляваме в такива моменти, нека потърсим начин да водим по-активен живот. Активността може да ни отърве от скуката и от натрапчивите мисли. Соня Любомирски твърди, че е по-лесно да променим действията си, отколкото обстоятелствата, в които се намираме. Как да станем по-активни:



1. Да си намерим хоби, да спортуваме, да започнем да посещаваме различни курсове и клубове по интереси.


2. Да пътуваме повече. Така се запознаваме с различни хора, култури и места, зареждаме се с нови идеи.


3. Да отделяме по-голямо внимание на качеството на работата си. Можем да започнем да я вършим по нов начин, който ни носи повече удовлетворение. Ако не усещаме предизвикателство в работата, нека да обмислим как да си намерим друга.


4. Да четем повече, да създадем блог, в който да споделяме нещата, които ни вълнуват; да направим група в социалните мрежи или онлайн клуб, за да общуваме с хора, чиито интереси са подобни на нашите.


5. Да почистим къщата или да разместим мебелите, за да усетим дома си по нов начин.


6. Да помагаме на хора в неравностойно положение. По този начин чувстваме, че контролираме ситуацията и че нашите действия оказват положително влияние върху живота на другите, което ни зарежда с положителна енергия.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.