Пътят към щастието


Човек сам може да повиши своето ниво на щастие. Как? Отговор на този въпрос дава писателката психолог Соня Любомирски, автор на книгите "Пътят към щастието" и "Митовете за щастието", издадени на 17 езика, на български са издадени от "Обсидиан".

След дългогодишна научна работа Соня Любомирски стига до заключението, че щастието е достъпно за всеки. Човек може да направи себе си щастлив, при това не за пет минути, като си хапне шоколад, не и за ден, като отиде на екскурзия в планината, а сериозно и задълго. Но това не се постига просто ей така, а с цената на постоянни умствени и физически усилия.

Фактори на щастието


Стремежът към щастие е заложен генетически в човек и на 50% се определя от неговата наследственост, защото ставаме оптимисти или песимисти благодарение на гените си,. Още 10% зависят от външни обстоятелства, а останалите 40%  - зависят единствено от нас самите, от самоконтрола на човека.

Първо правило за щастие  е умението да контролирате своите емоции.

Вторият секрет е лошата памет. Именно този факт помага да не таим обида към околните хора и да се учим да прощаваме.

Третият фактор е умението да обичате себе си и да се грижите за себе си. Затова е важно да следите за вашето хранене, да се занимавате със спорт, да живеете активно, да се наспивате. Всичко това подобрява умствените способности.

Не по-малко важно е да общувате с приятели и роднини. Като си заслужава да отделяте време за хора, които са истински важни за вас. „повърхностните познанства“ могат да намалят усещането за щастие.

Пети момент е да не сравнявате себе си с другите, да не завиждате. Всеки човек е уникален и дори вашият идеал има своите недостатъци. Старайте се да не зацикляте и се опитайте да правите поне едно нещо по-добре от околните.

Шесто – не си заслужава да живеете с миналото. От миналото трябва да се извличат уроци, да остават хубави спомени, но трябва да се живее в настоящето.

Щастието на човек се увеличава и от чувството за благодарност. Трябва да бъдем благодарни на нашите роднини, на семейството, на приятелите си, но и на съдбата, защото тя поднася много приятни изненади и добри възможности.

Не трябва да се страхуваме. Страхът от това, че нещо може или не може да се случи ни лишава от щастие. Решавайте проблемите в момента, когато възникнат, а не го отлагайте.

Добротворчеството също помага за да се чувстваме по-щастливи. Да помагаш на хората, като им даваш на хората от твоето време или споделиш част от това, което имаш. Звучи познато като в песен на Богдана Карадочева „ако до всяко добро същество застане още едно…“

Според Соня Любомирски сред най-разпространените грешки е убеждението, че известността или сбъдването на голяма мечта са сигурен път към щастието. Мнозина също така си мислят, че да си щастлив означава да си винаги в добро настроение. "Но защо да лъжем себе си и околните? - пита психоложката. - Забравете вечната глуповата усмивка! Тя изобщо не е показател за щастие. Ако ви е тъжно, тъгувайте, важното е да не изпадате в отчаяние и да не губите интерес към живота. Само ако сте емоционално честни и не се боите да пуснете в живота си тъгата, вие можете честно и истински да сте щастливи."

lale dyzhd

Когато сте нещастни


Понякога отделяме прекалено голямо внимание на емоционалното си състояние. Вместо да се упрекваме или самосъжаляваме в такива моменти, нека потърсим начин да водим по-активен живот. Активността може да ни отърве от скуката и от натрапчивите мисли. Соня Любомирски твърди, че е по-лесно да променим действията си, отколкото обстоятелствата, в които се намираме. Как да станем по-активни:1. Да си намерим хоби, да спортуваме, да започнем да посещаваме различни курсове и клубове по интереси.


2. Да пътуваме повече. Така се запознаваме с различни хора, култури и места, зареждаме се с нови идеи.


3. Да отделяме по-голямо внимание на качеството на работата си. Можем да започнем да я вършим по нов начин, който ни носи повече удовлетворение. Ако не усещаме предизвикателство в работата, нека да обмислим как да си намерим друга.


4. Да четем повече, да създадем блог, в който да споделяме нещата, които ни вълнуват; да направим група в социалните мрежи или онлайн клуб, за да общуваме с хора, чиито интереси са подобни на нашите.


5. Да почистим къщата или да разместим мебелите, за да усетим дома си по нов начин.


6. Да помагаме на хора в неравностойно положение. По този начин чувстваме, че контролираме ситуацията и че нашите действия оказват положително влияние върху живота на другите, което ни зарежда с положителна енергия.