Необичаен флашмоб под името

#‎IceBucketChallenge


(да се облееш с кофа студена вода) се случва онлайн. Видео как се заливат със студена вода може да се види на Бил Гейтс (Microsoft ), Джеф Безос (Amazon) и Марк Зъкърбърг  (основател на Facebook)… Последваха ги световни знамнитости, актьори, певци се обливат с кофа студена вода и качват видео във Facebook,  Instagram…


 

Защо звездите и лидерите на мнение се закаляват по този начин със студена вода?

Причината не е да се освежиш и да покажеш воля. Целта на този флашмод е да насочи общественото внимание към неврологичните заболявания и по специално Амиотрофичната латерална склероза, известна още и като болестта на Лу Геринг.

Участниците в предизвикателството трябва да излеят кофа със студена вода върху себе си и да дарят малка сума пари за определена от тях благотворителна кауза. Ако обаче откажат да го направят, следва глоба, която ги задължава да заплатят по-голяма сума.

След това те трябва да номинират други трима, които да поемат щафетата в следващите 24 часа.

За месец това начинание се превърна в истинско социално и културно явление. Само в Facebook има около милион 15 секунди видео на тази тема.

Звезди се обливат със студена вода по време на концерти, в ефир по време на ток шоу предвания, като предават щафетата.

Да разкажат за болестта, а може би за да покажат безупречна фигура се включиха и лейди Га Га, Гуен Стефани, Жизел Бюндхен, Джъстин Тимберлейк, Джесика Алба, Селена Гомес, Дженифер Лопес, Кайли Дженер, Кристиано Роналдо и Джъстин Бибер и много други.

Видео клиповете в Youtube за кратко време събраха милиони разглеждания.