Българската шевица „полетя“ в небето

Българската шевица „полетя“ в небето
Българска блуза, извезана с автентични народни шевици, „полетя“ във въздуха. Инициативата е на няколко млади момичета, влюбени във всичко българско и родно, създатели на сайта Народни Носии. Те не се поколебаха да скочат от 3500 м. надморска височина с парашут, споделяйки посланието: „Ние носим българското навсякъде, а ти?“.

Полетът е беше осъществен на летище Ихтиман, уточняват Надежда Лазарева и Теодора Буковинова. Двете са създатели на проекта „Народни носии“ (за повече подробности –http://www.narodninosii.bg; http://www.facebook.com/narodninosii.bg).

bg shevica v nebeto 1Надежда е икономист, а Теодора юрист, но въпреки доброто си образование и професии, решават да излязат от рамките, да нарушат стереотипа и „скачат“ от високо. И буквално, и символично.

Не е случаен техният избор да се захванат с това родолюбиво начинание, споделяйки мислите на един велик българин – Дан Колов: „Чувствам се силен, защото съм българин!“

Опитвайки се да „заразят“ обкръжението си с национална гордост, те създават сайта „Народни Носии“ – ризи и блузи с автентична шевица, които носят елементи от родното минало, съхранени и пренесени в настоящето. Основната им цел е те да бъдат носени – днес и сега, а не да събират прах в музеи и ракли.

„Днес старите магически традиции са забравени. Това, което трябва да направим, е да съхраним това ценно съкровище, завещано от нашите баби и дядовци. Нека не губим знаците на българщината. Нека останем българи!“ – казват Надежда и Теодора.

За тях проектът е кауза, не просто работа. „Това е частица гордост, която можем да носим и споделяме не само по специални поводи, събори и фестивали, но и през всички останали дни от година“, казват те и добавят: „Ние следваме българското и то следва нас“.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.