Вълшебството на българските шевици


Изложбата "Вълшебството на българските шевици" на Стойка и Златка Попови - майка и дъщеря, членове на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти може да се види от 11 юни до 11 септември  в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН.

shevici

Стойка Попова е член и на Националната занаятчийска камара, както и художествен ръководител на колектив за национална шевица и орнаментика "Росица Чуканова" от 2004 г. Участвала е в 29 национални и самостоятелни изложби, във фестивали и събори на народното творчество. Заедно с дъщеря си представят изкуството на българските шевици в международни изложби в Скопие, Токио, Москва, Одрин. Стойка Попова е носител на златна значка и на плакет на Центъра за художествени занаяти.

Изложбата включва тишлайфери, карета, кърпи, шалове, блузи, рокли с българска традиционна шевица, изработени от Стойка и Златка Попови.

Паралелно ще бъдат изложени и оригинали от Националния етнографски музей, за да се покаже колко вярно със старинните везма работят и двете, повтаряйки техниката, колорита и орнамента