Изложба на Чипровски килими


Изложбата "Чипровски килими. Традиции и съвременност" се открива на 26.02.2015 г. от 17.00 ч. в залите на Националния етнографски музей към Института за етнология и фолклористика при БАН. Експозицията е посветена на обявяването на чипровското килимарство като част от световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.


chiprovski kilim 2

Плетеницата на чипровския килим. Тя тръгва някъде дълбоко от  вековете. Вие се по станове и житейски пътеки. Преминава през букви и въстания, през домашните благи мехлеми за лечение на люти юнашки рани и през тайните рецепти за настройки от старопланински треви. От тях майсторката-чипровчанка умеела да „вади” удивителни багри: бежово, охра, масленозелено, светло и тъмносиньо…


Изложбата може да се види до 5 октомври в осем зали на Националния етнографски музей. В нея ще бъдат показани около петдесет старинни чипровски килима от колекцията на ИЕФЕМ-БАН, тъкани преди повече от 200 години и килими от Историческия музей в Чипровци от миналото столетие.
Посетителите могат да видят също съвременни пана, картини, икони, дрехи и аксесоари, изработени със старинната техника на тъкане и мотиви от чипровските килими.

chiprovski kilim 1

Килимарството в градчето Чипровци, наричано някога "цветето на България", е занаят с многовековна традиция. Чипровските килими се изработват чрез старинната техника на тъкане на вертикален стан. Първоначално те са изцяло от вълна, а от първите десетилетия на 20-и век се тъкат с памучна основа и вълнен вътък. Преждата за килимите се оцветява с естествени багрила, придаващи трайност и необикновена мекота и топлина на тоновете. Чипровските килими са гладки, двулицеви, с плавно преминаване на орнаментите, без ажур. Композиционно са изградени от основно поле, обрамчено от един или няколко бордюра. Мотивите са предимно геометрични и силно схематизирани изображения на растения, птици, животни и хора. В някои от килимите е изтъкана годината на тяхното създаване.
Чипровските килими са предназначени за домашния интериор, за дарове, за черкви, манастири, синагоги, джамии и за пазара. През 19-и век те са се продавали на панаирите в Узунджово, Ески Джумая и Пирот, и на пазарите в Цариград, Одрин, Бурса, Охрид, Скопие. Днес, след повече от двадесетгодишен период на замиране на килимарството в Чипровци, занаятът се възражда. През 2002 г., за апостолическото посещение на папа Йоан Павел Втори в България, майсторката Сийка Тачева изтъкава икона на Пресвета Богородица Чипровска, подарена на Светия отец от името на католическата общност в България. Организаторите на изложбата предвиждат създаването на детски кът, в който малките посетители на музея ще могат да оцветяват книжки с орнаменти от чипровски килими.

Използвана информация на БТА

Снимки Wikipedia, BNR