Плешивите мъже изглеждат по-мъжествени

Плешивите мъже изглеждат по-мъжествени

Нещата се променят. Когато бях ученичка момчетата трябваше да ходят с къс подстригана коса, а когато се провиняха едно от наказанието бе да се подстрижат нула номер. Когато отиваха в казармата също трябваше да се разделят с косата си. Може би затова да имаш дълга коса е било вид протест. Такъв момент има и във филма Коса


Може да се видят реклами от които дават решение на плешиви мъже отново да имат коса.

Плешивите мъже се възприемат от околните като по-мъжествени, по-властни и с 13 процента по-силни физически, отколкото са в действителност, съобщава в. „Дейли мейл“, предаде БТА.

Изданието се позовава на проучване на учени от университета в Пенсилвания. То донякъде обяснява екранния успех на плешивите екшън герои от калибъра на Брус Уилис, Вин Дизъл, Джейсън Стейтъм и Дуейн Джонсън-Скалата (да добавим и Слави от родния ефир)

В първия експеримент 59 студенти, 39 от които жени, разглеждали снимки на мъже с обръснати глави, а после подобни типажи с коси. Първите били оценени като по-властни и доминантни.

При втория тест били включени 344 участници, половината от които представлявали нежния пол. Учените им показали две снимки на един и същ мъж. Когато косата била премахната дигитално, мъжът бил възприеман като по-висок с 2,5 сантиметра и с 13 процента физически по-силен, отколкото в действителност.

Третият експеримент обхванал 552 души. Те получили писмени и устни описания на различни мъже. Хората без коса или с обръснати глави били оценени като най-мъжествени. Единственият мрачен тон в картинката? Плешивците изглеждали с 4 години по-стари от действителното в очите на участниците и в трите теста.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.