новият български филм, който ни връща към магията на 80-те


Новият български филм „Дъвка за балончета” излиза на голям екран на 8 декември 2017. Първоначално създателите на филма бяха обявили премиера през февруари догодина, но големият интерес към лентата, ги накара да я изтеглят по-рано.

Освен любовна история, лентата разказва за децата на 80-те години, които пораснаха с Некерман, колекциите картинки от дъвки и стрелбата с фунийки. Действието се развива паралелно между 1988 година и настоящето и проследява съдбата на четири хлапета. Калин е талантлив рекламист, отегчен от живота. Биляна е авантюристка, която не знае какво иска.

Като деца двамата са част от щура банда, която всеки ден попада в различно приключение. Съвсем по детски те си обещават да се оженят, но обстоятелствата ги разделят. Двамата се срещат случайно 25 години по-късно. През петте дни, които имат заедно, те си спомнят детството, мечтите и забравеното обещание.

dyvka-za-baloncheta

В главните роли са Теодора Духовникова и Иван Юруков. В детските образи на главните герои Калин и Биляна им партнират Андрея Захариев и Аглея Гумнерова. Във филма ще видим още Малин Кръстев, Валентин Ганев, Жорета Николова, Цветан Даскалов, Димитър Живков, Искра Донова и Борис Георгиев.

Сценаристи са Теодора Маркова, Георги Иванов, Тео Чепилов и Невена Кертова, създали сценариите на популярните български сериали – „Под прикритие”, „Стъклен дом”, „Революция Z” и други. Режисьор е Станислав Тодоров – Роги, който стои зад едни от най-добрите съвременни български комедии като „Столичани в повече” и „Тя и Той”. Зад камерата е Владимир Михайлов – оператор на "Пансион за кучета", "Лора от сутрин до вечер" и „Четвъртата власт". Продуцент на „Дъвка за балончета” е Dynamic Arts.

dyvka-za-baloncheta 1

ПС: Не знам дали ще имам възможност да гледам филма, но някои кадри на фима са заснети в София, в нашия квартал, у дома - и това връща и към детството и към миналите есени в квартала с кестени, липи, и много цветя в малките градинки. Хубавото е, че сега там има деца...