Възвишение

Възвишение

Възвишение“ вече получи изключително високи оценки и от критиката, и от първите си зрители. „Най-добрият филм за последните 27 години“, „филм, който трябва да се гледа от всеки българин“, „филм без компромиси и на световно ниво“ са само част от мненията, които заливат социалните мрежи в последните 72 часа. Рекордно висок е и процентът на одобрение към „Възвишение“ – над 90% от запитаните споделят, че харесват филма и биха го препоръчали на познат.


Всеки един лев, който продукцията получи, е на екрана и вярвам, че това е верният път за българското кино, както и вярвам, че публиката ще го оцени. По време на снимките не сме правили никакви компромиси с „Възвишение“, а най-голямата награда за нас ще бъде, ако зрителите първо се посмеят, а после и поплачат с нашите герои.“ – заяви режисьорът на филма Виктор Божинов на официалната премиера преди дни.

Историята на „Възвишение“ е комбинация от исторически факти и художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му извършват Арабаконашкия обир. Сред групата, осъществила обира, са Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев) – полуреволюционери, полуразбойници. Двамата получават задача от Димитър Общи да издирят Левски и да му предадат писмо. Пътуването на фона на прекрасни пейзажи от Стара планина е последвано от серия комични и драматични епизоди, които ескалират до един неочакван финал. Смях, сълзи, съчувствие, въодушевление – това са част от емоциите, които “Възвишение”-то на Виктор Божинов обещава да предизвика у вас.
vyzvishenie

В ролите ще видите цяло съзвездие от актьори - Алек Алексиев, Филип Аврамов, Захари Бахаров, Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Димитър Рачков, Кирил Ефремов, Христо Петков, Малин Кръстев, Стефан Денолюбов, Параскева Джукелова и много други, а дебют в киното прави Стоян Дойчев (в ролята на Асенчо).

Филмовият проект „Възвишение“ се базира на едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014 година печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literature). Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.