Речта на Опра Уинфри на церемонията "Златен глобус"

Речта на Опра Уинфри на церемонията "Златен глобус"
75-ите награди „Златен глобус“ в Лос Анджелис донесоха признание на няколко социално ангажирани филма и станаха химн на феминизма.

Златен глобус 2018


За мнозина акцентът на вечерта тази година беше речта на телевизионната водеща Опра Уинфри, след като тя получи награда Cecil B DeMille за цялостен принос. Уинфри е първата тъмнокожа жена в американското филмово производство, получила високия приз. Тя произнесе емоционална реч, в която засегна много въпроси, повдигнати от началото на скандала за сексуален тормоз в Холивуд преди няколко месеца и спечели аплодисменти.

Ето акценти от речта й:
През 1964 г. бях малко момиченце, седящо на пода с балатум в къщата на майка ми в Милуоки, и гледах Ан Банкрофт да връчва наградата "Оскар" за най-добър актьор на 36-ите отличия на Американската филмова академия. Ан отвори плика и изрече пет думи, които буквално създадоха история: "Победителят е Сидни Поатие". На сцената дойде най-елегантният мъж, който съм виждала. Спомням си, че вратовръзката му беше бяла, а кожата - тъмна и никога до тогава не бях виждала на чернокож мъж да се отдава почит по такъв начин. Опитвах много много пъти да обясня какво означава един момент като този за едно малко момиче, дете от бедно семейство, докато майка му се е прибирала уморена до смърт да чисти къщите на хората...

Бих искала да благодаря на Холивудската прес асоциация, защото всички знаем, че пресата е под обсада тези дни. Но също така и знаем, че ненаситната отдаденост да се разкрива абсолютната истина ни предпазва да не ослепеем за покварата и несправедливостта. За тираните и жертвите, тайните и лъжите...

Тази вечер искам да изразя почит към всички жени, които са изтърпели години на залоупотреба и физическо насилие, защото те, също както майка ми, са имали деца да хранят и сметки да плащат или мечти да преследват. Това са жените, чиито имена ние никога няма да узнаем. Те са домакини или работнички във ферми. Работят във фабрики и в ресторанти, или се трудят в академичните общности, инженерството, медицината и науката. Те са част от света на технологиите и политиката и бизнеса. Те са нашите спортистки на Олимпиадите и нашите войници в армията...

В моята кариера винаги съм давала всичко от себе си, било то по телевизията или чрез филм, да кажа нещо за това как мъжете и жените реално се държат. Да покажа как ние преживяваме срам, как обичаме и как се гневим, как се проваляме и как правим отстъпление, как упорстваме и как преодоляваме. Интервюирала съм хора, които са устоили на някои от най-грозните неща, в които животът може да те хвърли, но има едно качество, което всички те изглежда споделяха - способността да запазиш надежда за по-светъл утрешен ден, дори и през най-тъмните ти нощи."

"И когато новият ден най-накрая настъпи, това ще е благодарение на много прекрасни жени, много от които са в залата тази вечер, а и на някои забележителни мъже, които се борят упорито да станат лидери и да ни отведат във времето, когато на никого няма да се налага да казва "аз също" (#MeToo) отново", каза Уинфри, имайки предвид движението в социалните мрежи срещу сексуалния тормоз. Тя изтъкна и примера на жени, борили се за гражданските права в САЩ.

Опра Уинфри - кандидат за президент през 2020 г.


Новината от последните часове на 8 януари е: These celebrities want Oprah Winfrey to run for president in 2020 (https://www.cnbc.com/2018/01/08/these-celebrities-want-oprah-winfrey-to-run-for-president-in-2020.html)


Веднага след тази пламенна реч в Туитър се появи хаштагът #Oprah2020.


Речта й бе бурно аплодирана и веднага породи спекулации в медиите и социалните мрежи, че Опра Уинфри може да се кандидатира за президент на САЩ през 2020 г.Актрисата, кино и телевизионна продуцентка, дългогодишна телевизионна водеща, изпълнителна директорка на собствена кабелна телевизия получи признанието като модел за подражание и човек, подкрепял включването на силни женски образи в киното и телевизията.

Уинфри е милиардер и е популярна в САЩ благодарение на дългогодишното си шоу, носещо нейното име.

photo: Paul Drinkwater | Getty Images
Oprah Winfrey accepts the 2018 Cecil B. DeMille Award speaks onstage during the 75th Annual Golden Globe Awards at The Beverly Hilton Hotel on January 7, 2018.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.