Британската актриса Кейт Уинслет е сред звездите, отличени с награда BAFTA на Академията за кино и телевизия на Великобритания през 2016 г. Тя получи своя "британски Оскар" на церемония в Кралската опера, завършила късно снощи в Лондон - за най-добра поддържаща  актриса - за играта й в биографичната драма „Стив Джобс”. Това е третата награда BAFTA в кинокариерата й. След като я получи, в изказване пред медиите тя посвети победата си на младите жени, които трябва да повярват в силите си, каквото и да им казват околните, каквито и роли да им присъждат, посочва Би Би Си

Моите деца вероятно са по-развълнувани в този момент от мен самата, както и чудесните ми родители. Много ви обичам, благодаря за подкрепата! Благодаря на всички.

Ето какво каза още Кейт Уинслет:

"Когато бях по-млада, като бях на 14, моят учител по драматично изкуство ми каза, че може да се справя добре, ако се задоволя да играя ролите на дебело момиче. Така че това, което винаги се усеща в тези моменти, е че всяка млада жена която някога е била сломена от учител, от приятел, дори от родителите си, просто не трябва да слуша нищо от това. Аз това и направих - продължих напред и превъзмогнах страховете си, преодолях моята вътрешна несигурност!". 

Kate Winslet

Kate Winslet – Steve Jobs


Леонардо ди Каприо и неговата сънародничка Бри Ларсън получиха наградите на Британската академия за кино (БАФТА) за „най-добра мъжка” и „най-добра женска роля”. На церемонията в Лондон, 41-годишният Ди Каприо бе отличен за главната си роля във филма „Завръщането”. Това е и първата му награда БАФТА:

На един човек трябва да благодаря. Нямаше да съм тук, ако не беше този човек. Аз не израснах в привилегирования свят, израснах в много лош квартал на Лос Анджелис. Но тази жена ме караше по три часа дневно до различно училище, за да ми покаже една различна възможност. Днес е нейният рожден ден. Мамо, честит рожден ден, много те обичам!

dicaprio relevant

Leonardo DiCaprio – The Revenant Самият филм "Завръщането" бе посочен и за най-добрия, според Британската киноакадемия. Алехандро Иняриту спечили наградата за най-добър режисьор: Искам да отпразнувам, да споделя и да посветя тази награда на моята съпруга Мария, с която утре ще отбележим нашата 24-та годишнина заедно. Това наричам героизъм, издръжливост и оцеляване.


Бри Ларсън получи наградата за главна женска роля в драмата „Стая“. 26-годишната актриса вече има „Златен глобус” за тази роля.

Световната киноиндустрия нарича наградите БАФТА „репетиция” за връчването на „Оскари”-те.

Източник и снимки: bafta.org