Обичате ли филми за храна? Значи този филм ще ви хареса! Филм в който се срещат индийската и висшата френска кухня. Хубав филм! Усмихнат, романтичен, забавен, вкусен. Какъв друг би могъл да бъде филм, посветен на любовта към храната и сниман в Южна Франция.

На един черпак разстояние


Екипът, който стои зад филма? Режисьор е Ласе Халстрьом, когото няма как да забравим от филма „Шоколад“. Продуценти са Стивън Спилбърг и Опра Уинфри. Двамата работят за първи път заедно от 1985 г. насам и както казва Спилбърг, те като екип са илюстрация на самата идея на филма, че понякога от неочакваните комбинации се раждат най-добрите резултати.


В "На един черпак разстояние" Хасан Кадам (Маниш Даял) е млад готвач с невероятен вроден гастрономически талант. Прокудено от родната си Индия, семейството му, водено от Папа (Ом Пури), се установява в Сан-Антонин-Нобъл-Вал - едновременно живописно и изискано селце в Южна Франция, в което родът Кадам открива идеалното място да се засели и да отвори индийския си ресторант "Мезон Мумбай". Всичко изглежда прекрасно, докато не се намесва студената и злобна собственичка на прочутия класически френски ресторант "Le Saule Pleureur", мадам Малори (носителката на "Оскар" Хелън Мирън).
Враждебността й по отношение на новия индийски ресторант, разположен едва на трийсетина метра от нейния, ескалира в люта "битка" между двете заведения, докато страстта на Хасан към френската висша кухня - и към чаровната помощник-готвач на мадам Малори, Маргьорит (Шарлот ле Бон) - не се съчетава с необикновения му талант на готвач. В този миг сякаш магия прокарва мост между двете култури и пропива Сан-Антонин с неподозиран колорит, какъвто дори мадам Малори не е в състояние да пренебрегне. В крайна сметка тя признава кулинарната дарба на съперника си и взeма Хасан под крилото си.

cherpak
"На един черпак разстояние" изобилства от вкусове и аромати, бушуващи страсти, житейски битки и победи, вплетени в образа на сблъсъка на два свята, обединени от пътя на един млад мъж в търсене на домашния уют.

Има един момент във филма, че мадам само с една хапка може да провери един готвач. И младият готвач приготвя омлет.

И тозимомент

-      Защо променяш една 200-годишна рецепта?

-      Може би 200 години й стигат 

cherpak 2

И още нещо, не знам колко често се случва у нас, но заедно с премиерата  на филма , може да се прочете и романа:

cherpak kniga