На 1 ноември отбелязваме

Ден на народните будители


Празникът е посветен на делото на книжовниците и просветителите, съхранили през вековете духовните ценности на нацията, но и на борците за национално освобождение.

По стар стил на този ден е честван Свети Иван Рилски - най-великият народен будител, почитан като духовен баща на българите. От духовното просвещение на народа се заражда и национално-освободителното. Хиляди народни будители, кой с кръста, перото или сабята подготвят българина за голямото изпитание - свободата и независимостта, вдъхновени от подвига на светогорския монах Паисий от Хилендар. Будителският му подвиг поставя началото на националното възраждане, а неговата "История Славянобългарска" вдъхновява хиляди възрожденски даскали.

Честван за първи път през 1906 година в Пловдив, 1 ноември бързо се превръща в общонационален празник, а след Първата световна война в спонтанна и всенародна изява. Отбелязван в София с голямо шествие, начело редом с духовниците и книжовниците, вървели останалите живи опълченци и участниците от трите войни - Балканска, Междусъюзническа и Първа световна. Тези герои превърнали в смисъл на своя живот думите на един от най-самоотвержените будители - Дякона Левски.

В този ден се отдава почит на делото на просветителите, книжовниците и борците за национално освобождение- всички онези, които са съхранили духовните ценности на нацията.

Празникът е възможност да си спомним за първоучителите и последователите им, посветили живота си на издигането на духовността на нацията. Честванията започват през двадесетте години на 20 век. Този ден е и празник на паметта, признание на човешкия опит. Трябва да помним имената на Паисий Хилендарски, Васил Левски, Иван Вазов, имената им, делата им, както и тези на още много други.

Остава въпроса

Кои са съвременните будители?
Има ли ги?