От 1878 година до днес на 22 март старопрестолният ни град Велико Търново празнува. По традиция започва с литургия в историческия храм „Св.40 мъченици”. Храмът и празникът са свързани с победата на цар Иван Асен Втори над епирския владетел кир Теодор Комнин при битката на река Клокотница на 22 март 1230 г. Храмът е построен в столицата Търновград и като символ на българската държавност. В него се съхраняват колони с надписи от епохата на хановете Крум и Омуртаг и Асеневата колона, която свидетелства за границите на
Втората българска държава след битката при Клокотница. Там е благословена първата българска конституция – Търновската, там е коронясан е първият владетел на Третото българско царство, там е благословен акта на Съединението от 1885 г., на 22 септември 1908 г. там е прозгласена Независимостта на България.


vt kone

В Търново е моят роден град. Затова има и няколко публикации за него


srednovekovni recepti 3

 

Как са изглеждали българските царе – в музея на восъчните фигури във Велико Търново
keramika

Керамика в ателието на Самоводската чаршия – така са изглеждали съдовете на болярите. Орелът е символ на царската власт.
  • За Уста Колю Фичето и сградите построени от него в града

  • И този за празника на града, който е на 22 март, на Първа пролет, когато се ходи за кокичета на Кселифор и целият град е празнично украсен и осветен от светлините на Царевец


vt 22mart

Снимка Катя Чорова, БНР – момент от официалната частВ Търново – празника на града


Велико Търново има празник на града, по традиция на 22 март. Празникът на Велико Търново започва от църквата "Св.Четиридесет мъченици“ Църквата е най-известният средновековен български паметник във Велико Търново. Построена е и стенописана по времето на българския цар Иван Асен II в чест на голямата му победа в Битката при Клокотница на 9 март 1230 г. (деня на Свети 40 севастийски мъченици) над епирския деспот Теодор Комнин. Битката при Клокотница променя българската история. Границите на България стигат до Егейско и до Адриатическо море.

Търновци първи в България осъзнават необходимостта от празник на града си, избират деня, в който Цар Иван Асен II разгромява армията на солунския владетел Теодор Комнин. Може да се каже, че това е първият български национален празник.

На 22 март 2015 г. за пръв път бе представено новото 3D мапинг шоу, наречено "Величието на Асеневци".