На 8 септември се отбелязва

Международен ден на грамотността


Той е обявен от ООН на 17 октомври 1965 г. и е честван за първи път през 1966 г. Има за цел да популяризира и засили действията на обществото за ограмотяване на нуждаещите се. Ролята на ЮНЕСКО е да координира проявите и различните инициативи на международно ниво.

Около 793 милиона са възрастните по света, които не знаят да четат и пишат. Повечето от тях са момичета и жени. 67 милиона малки деца не ходят на училище и 72 милиона юноши не упражняват правото си на образование, според данни на ЮНЕСКО. Фактът, че има страни в които половината възрастни хора са неграмотни, не трябва да ни успокоява, когато става въпрос за нашата лична грамотност, за тази на нашите деца, на хората около нас, на обществото ни като цяло.

Трябва да помним, че

- любовта към красотата на езика е свещена;

- запетайките са важни;

- пълният член е важен;

- една сгрешена буква в дума, може да даде съвсем друг смисъл на това, което искаме да кажем.

И нещо много важно. Личният пример! Ако вие не четете, ако вие сте неграмотни как да го очаквате вашето дете да чете, да бъде грамотно и успешно?

gramotnost

Скулптурата е в Борисовата градина и отразява любовта на българина към грамотността Събития, които се случват на 8 септември 2015 г.


Образователният портал „Академика“ за шеста поредна година организира инициативата

Бъди грамотен


Евелина Гечева от портала споделя: Като че ли все повече хора имат проблем с правописа, особено младите. Това се вижда и по време на зрелостни изпити, и когато кандидатстват за работа. Много преподаватели в университети споделят тази тревога – че с всяка година като че ли студентите все по-малко знаят български език. Според Гечева хората са склонни да винят  технологиите и времето, но не и себе си за слабата си грамотност. Грамотността сякаш е загубила стойността си като ценност за хората, смята тя. Човек няма как да бъде грамотен на чужд език, ако не знае собствения си. Развитието на езика не трябва да усложнява познаването му, според нея, методите на преподаване трябва да бъдат насочени така, че да събуждат интерес.

Алея на книгата


alea na knigata 2015

През септември 2015 г. София за трети път е домакин на единствената по рода си „Алея на книгата“. В седмицата от 8-ми до 13-ти септември от 10.00 до 20.00 часа на пешеходната зона на бул. „Витоша“, между улиците „Солунска“ и „Алабин“, за жителите и гостите на столицата предстоят множество книжни предизвикателства, както и съпътстваща събитието културна програма.

***


Днес четенето има нужда от подкрепа, от насърчаване и поддръжка. Все по-малко хора четат, все по-малко от тези, които избират да четат, всъщност четат нещо смислено....Това не е добре! защото неграмотните хора много лесно се управляват и се стига до 
Идеокрация (филм, който показва едно бъдеще управлявано от неграмотни). Това, което трябва да изграждаме като навик е и критичност към това, което четем, особено онлайн. Има много уеб сайтове, които публикуват какво ли не за да привлекат вниманието ни в името на кликове и няколко цента в повече от реклама.