Най-четените съвременни български писатели


Столичната библиотека награди най-четените съвременни български автори и най-активните читатели за последните 6 месеца на 2014 г. Библиотеката прави тази класация за първи път. Събитието се състоя на 17 декември. Грамоти бяха връчени в различни категории: „Читател на българска съвременна литература”, „Читател-дарител”, „Читател с най-много онлайн заявки”, „Читател с най-много заети книги”, както и голямата награда „Читател на Столична библиотека” за 2014 година.

Георги Господинов е съвременният български автор, чиито книги най-често са заемани в Столичната библиотека през 2014 г.

„Само за последните шест месеца "Естествен роман" е зает 124 пъти, "Физика на тъгата" - 109 пъти и "И всичко стана луна" - 104 пъти”. При получаването на дипломата за най-четен писател Господинов благодари на "цялото това невидимо общество - читателите, заради които една книга си струва да бъде написана".

Втори в класацията на СБ за най-често заемани книги, написани от съвременни български писатели, е Милен Русков, който посочи, че четенето на книги е доверие към автора. След него се нареждат Калин Терзийски, Захари Карабашлиев и поетът Марин Бодаков.

„Класацията е направена по обективни показатели, защото не са ги оценявали журита, а читателите със своите заемания на книги”, каза г-жа Цинзова, директор на Столичната библиотека. Тя отбеляза, че сред причините тези автори да са най-четени е, че са най-активни при връзката с читателите си.