Времето през януари

Времето през януари

Времето през януари


Януари е най-студеният месец от годината и по него се съди за характера на зимата – дали ще е люта или мека. Спомням си като малка, че прабаба казваше, че дните след 1 януари, до 12 януари, всеки показва какъв ще е месецът през новата година.

Януари 2015 г. започва със сняг, много сняг и код жълто за цялата страна.

Какъв характер ще ни покаже първият месец на 2015?

bezbog 1

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайното или, както е казал народът, чакат ни Ивановски студове (на 7 януари празнуваме Ивановден). В периода 3-6-и януари времето ще бъде променливо. Облачността ще е често значителна и на места от запад на изток ще превали слаб сняг. В края на първото десетдневие ще има отново условия за превалявания от сняг.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 15° и минус 10°, в котловините до минус 18° – минус 20° , а най-високите – между 10° и 15°, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

През второто десетдневие температурите относително ще се повишат и ще бъдат близки до климатичните норми. В началото на този период се очакват валежи, но към средата му ще се установи антициклонален тип време – без валежи, в равнините с ниска облачност или мъгли, с повече слънчеви часове в планинските райони. В края на десетдневието ще има условия за слаби превалявания.

През третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. В началото на периода, към 23-25-и и в края на месеца ще преминават атмосферни смущения - ще има превалявания и понижения на температурите.

Макар и мразовит, това е месецът, в който светлата част на деня започва да нараства и към края му е почти с час повече.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.