100 години българско кино

100 години българско кино

100 години българско кино


На 13 януари 2015 г. отбелязваме 100 години българско кино.

Каква е историята на датата 13 януари? На този ден, преди близо век, на 13.01.1915 г. в столичното кино "Модерен театър" се е състояла премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант" на родоначалника на българското кино – режисьорът Васил Гендов. В немия черно-бял филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан, Васил Гендов е също сценарист и изпълнител на главната роля. Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че филмът е загубен през 40-те години на ХХ век и са останали едва 1-2 кадъра от него.

gendov

Васил Гендов в ролята на Антон в кадър от филма "Буря на младостта", 1930 г. Снимка: www.lostbulgaria.com


През 2005 г., по инициатива на Националния филмов център, 13 януари е обявен с Държавен указ за професионален празник на работещите в българското кино.

Отбелязването 1оо години българско кино ще продължи през цялата 2015 г. с различни инициативи и прояви. Очакванията са в своеобразен център на честванията да се превърнат фестивалите „Златна роза“ и „Златен ритон“. Директорът на Националния филмов център Георги Чолаков сподели, че страната ни ще има щандове на международните фестивали в Берлин и Кан.

Друг център на честванията са кино „Одеон“ и Националната филмотека. На всяко десетилетие на българското кино ще бъде посветен по един месец през годината - с прожекции във филмотечното кино - както навремето, с кинопреглед преди игралния филм, срещи с автори и специалисти, изложби, дискусии.
През топлите месеци ще има любопитни прояви на открито.

Книги за историята на българското кино ще бъдат издадени на няколко езика.

За международното представяне на родната кинематография ще допринесе и планираното гостуване на фотоизложбата "Сто години българско кино" в нашите културни институти в чужбина. Изложбата се открива на 12 януари в зала "Средец" на Министерството на културата.
Честванията за юбилея на киното се откриват официално на 12 януари от 19.00 ч. в обновеното кино "Одеон" с празнична вечер и прожекция на филмите "Любовта е лудост" (1917) на Васил Гендов (най-ранния запазен български игрален филм), документалния "Един ден в София" (1946) на Захари Жандов и анимационния "Женитба" (1984) на Слав Бакалов и Румен Петков, със "Златна палма" от Кан.

slav bakalov

"Женитба" (1984) на Слав Бакалов и Румен Петков, със "Златна палма" от Кан


В деня на стогодишнината - 13 януари, когато е била първата публична прожекция на "Българан е галант" на Васил Гендов се пуска юбилейна пощенска марка "100 години българско кино".

Фотоизложба "100 години българско кино" ще се открие на 14 януари в Клуба на народния представител в парламента.

На 15 януари е студентският филмов маратон в "Червената къща" - с филми от НАТФИЗ и НБУ. Избрани родни документални и анимационни заглавия ще бъдат показани по случай юбилея на 16-и януари в Дома на киното.

Нощта на българското кино е на 17 срещу 18 януари в кино "Одеон" - с пълния вариант на "Мера според мера" на Георги Дюлгеров - от 18.00 ч., и на "Хан Аспарух" на Людмил Стайков - от 24.00 часа.

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.