Лунна Нова година


Азиатските държави се подготвят за настъпването на Лунната Нова година, която започва на 19 февруари 2015 г. Тя ще бъде ознаменувана с множество пъстри тържества в Китай, Виетнам и Южна Корея. Празненствата ще приветстват настъпването на 4713 г., според китайския календар - годината на Дървената овца или коза.2015 - Година на Дървената овца или коза


В Китай стотици милиони се прибират у дома за празника като се очаква това да е най-голямата човешка миграционна вълна в света за годината. Във Виетнам ще има фестивал на име Тет, а в Южна Корея - Сеолал. Традиционно това е времето от годината, което азиатците прекарват със семействата си.


В Китай празникът е известен още като Пролетен фестивал, Чун цзе. Той започва вечерта, часове преди настъпването на  новата година - вечерта, в която по традиция около трапезата се събират всички членове на семейството. Хората полагат големи усилия да присъстват у дома.

Китайската Нова Година


biskviti kysmeti
Да ни е честита Годината на дървената овца с Китайски бисквитки с късметчета! Magdalena Maloir‎Буда поверил времето на животните


През 2600 години пр. н. е. с официално решение на император Хуанг Ти се въвежда зодиакалният календар в Китай. Според него 12-те животни съставляват символичен кръг, предавайки си ежегодно “ръководството” на годината. Има няколко легенди как възниква този кръг. Според една от тях животните попитали боговете кое от тях ще открие календара. Боговете отговорили – преплувайте реката, който стигне първи до брега, ще стои начело. Всички се хвърлили да плуват, а хитрата мишка се качила на врата на Вола и когато наближил брега, скочила и доплувала първа.
Според друго предание Буда извикал животните да се прости с тях и за да ги възнагради за показаното уважение, им поверил най-ценното – Времето.


Каквато и да е истината, източният календар се отличава от европейския по това, че е лунен, а не слънчев, и че освен дванадесетгодишния зодиакален цикъл има и цикъл на различните стихии Огън, Вода, Метал, Дърво, Земя. В действителност новата 4713 година според източния календар ще настъпи на 18 февруари 2015 г..