Ван Гог


Винсент ван Гог, Vincent van Gogh (30.03.1853 г. – 29.07.1890 г.) е холандски художник. Ван Гог е един най-великите художници в историята на европейското изкуство. Той е един от най-видните представители на постимпресионизма. През последните 10 години от своя живот развива цялата си художническа дейност — автор е на около 900 картини и 1100 рисунки. Заболява от психична болест и извършва самоубийство през 1890 г., когато е едва на 37 години.

Не е особено известен приживе, но посмъртно славата му се разнася, най-вече след като на 17 март 1901 г. в Париж, Франция са изложени 71 от неговите произведения.

van gog 1

За разлика от Моне и Пикасо, които са имали дълга и плодотворна кариера, Ван Гог е рисувал кратко. Най-скъпата, продадена досега творба на Ван Гог, е "Портрет на доктор Гаше" /1890 г./. През май 1990 г. за нея на търг на "Кристис" са платени 82,5 милиона долара. През следващите 15 години картината оглавява списъка на най-скъпите произведения на изкуството, продавани някога на търг.

van gog 2

Натюрморт: „Ваза с 12 слънчогледа“, август 1888 г.


Една от най-известните му творби е „Слънчогледите“.Мисли на ван Гог


„Какъв би бил животът, ако нямахме куража да променим нищо?"

„Ако чуеш глас, дълбоко в себе си, който ти казва: „Ти не можеш да рисуваш”, тогава напук започни да рисуваш и гласът ще изчезне”

„По-малката част от нашето недоволство произлиза от това, че не сме намерили в живота мечтаното; по-голямата от това, че сме го намерили.”

„Ако се стремим да живеем честно и искрено, ще сполучим, и макар тогава истинските болки и разочарования да са неизбежни, както и грубите грешки и злините, които ще извършим, все пак по-добре е да горим вътрешно, макар и да грешим, нежели да си останем тесногръди и прекалено предпазливи.”

„Понякога е хубаво да обикаляме много по света и да общуваме с много хора, пък и това е често наш дълг и призвание; но който предпочита да си остане сам и спокойно да работи, и да има съвсем малко приятели, той се движи с най-голяма увереност сред хората и по света.”

„Щастлив е онзи, който вярва в Бога, защото той ще надмогне накрая всички мъки в живота, макар и не без труд и страдание.”

„Това, от което се нуждаем, е безкрайното и прекрасното, ни повече, ни по-малко, и добре ще стори човек да не се задоволява с нищо по-малко и да не се чувства спокоен, докато не го е постигнал”.

„Можеш да бъдеш учен с учените, но с художника трябва да бъдеш поет.”

van gog 3

Автопортрет - Картината е нарисувана само няколко седмици преди трагичната смърт на Ван Гог и предава сложното емоционално състояние, в което той се е намирал по онова време