Леонардо да Винчи е роден на 15 април 1452 г в Анкиано близо до Винчи, близо до Флоренция.

На 2 май 2019 г., се навършват 500 години от смъртта на един от най-великите творци в историята - Леонардо да Винчи.


На 2 май 1519 г. геният Леонардо да Винчи умира в замъка Кло-Люсe на 67 години. Това става три години, след като е поканен във Франция от крал Франсоа Първи. Погребан е в параклиса Сен Юбер на кралския дворец Амбоаз близо до Тур в централна Франция.

Бащата на Леонардо е нотариус, а майка му - обикновена селянка. На брак с любимия майката на Леонардо не можела да се надява. Баща му скоро се жени за богата и знатна девойка. На тригодишна възраст Леонардо баща му го взема при себе си, което и било съвсем законно за онова време. Опитите Леонардо да бъде приобщен към семейната среда са неуспешни. Леонардо не се интересувал от законите на обществото. Но били забелязани способностите му на художник. И баща му го изпратил да учи при най-добрия майстор в Тоскана, при художника Андреа дел Верокио


Mona_Lisa,_by_Leonardo_da_Vinci

„Онзи, който обича практиката, без да има теоретични знания, е като моряк, който се качва на кораб без рул и компас и който никога не знае къде отива – пише Да Винчи през 1510 г. – Практиката винаги трябва да се основава на разумна теория.“

Днес, Леонардо е известен първо като художник. Негово дело са „Мадона Лита“, „Дамата с хармелина“, „Тайната вечеря“ и най-известната картина в света „Мона Лиза“ (Джокондата). И днес не спира потока от хора в Лувъра, които искат да погледнат безсмъртната творба.

Леонардо не е отдавал много време на живописта, затова и картините са малко. Той е изучавал природата, стремил се е да обхване принципите на реализма, законите на възприятие и извежда живописта на качествено ново ниво. Той не е участвал в теоретични дискусии и спорове – той просто е създавал шедьоври. Благодарение на Леонардо се смекчават цветовите контрасти, картината и реалността стават по-близки, но и по-тайнствени.

Da_Vinci_Vitruve_Luc_Viatour

„Витрувиански човек“ е известна скица, придружена с бележки от Леонардо да Винчи, нарисувана около 1490 г. в един от неговите дневници. Картината изобразява гола мъжка фигура в две насложени едно върху друго положения с разперени ръце и крака, едновременно вписани в кръг и квадрат. Картината и текстът често са наричани Закон за пропорциите (Canon of Proportions) и по-рядко Човешки пропорции. Картината е изложена в Gallerie dell' Accademia във Венеция, Италия.

Леонардо е и учен. Проявява се като военен инженер, архитект, хидротехник, скулптор, живописец, в документите той е наричан „инженер“, а после „художник“. Сам той първо е считал себе си не за художник, а за учен и инженер. Неговият „Витрувиански човек“ и до днес служи като идеал на пропорциите не само за човешкото тяло, но и за Вселената като цяло. Изобретение на Леонардо е парашутът, велосипед, прототип на танк, прожектор, катапулт… много други инженерни замисли в неговите рисунки, чертежи и ескизи.

Artillery_Park

Рисунка на артилерийско оборудване


Преди години в София имаше изложба на Леонардо – ученият. Изложба за която сме чакали два пъти с децата за да бъдем там и която е оставила следа и може би им е оказала влияние.

Леонардо е бил мислител и е признавал за единствен критерий за истината опитът проведен в нагледен вид. Той е отричал празните схоластични разсъждения. Леонардо е творил еднакво талантливо и с лявата и с дясната ръка. Занимавал се е и смузика и с кулинария.

Казват, че талантливият човек е талантлив във всичко. А Леонардо е гений, гениален във всичко.

Leonardo_da_Vinci_-_presumed_self-portraitМисли на Леонардо да Винчи


-       „Искай съвет от този, който умее да побеждава самия себе си.“

-  Този, който иска да забогатее за един ден, ще бъде обесен в рамките на една година.

-       „Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засетите семена на знанието непременно ще дадат добър урожай. Корените на учението са горчиви, но плодовете — сладки.”

-        „Всеки живот, добре преживян, е дълъг живот.”

-        „Този, който не цени живота, не го заслужава.”

-        „Щастието се дава на онзи, който много се труди.”

-        „В общността на глупаците има една част, наречена лицемери, които непрестанно се учат да лъжат себе си и другите, но повече другите, а в действителност лъжат повече себе си, отколкото останалите.”

-        „В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.”

-        „Винаги ще се намерят очи и уши, отворени за чуждите тайни.”

-        „Мнозина са търгували със заблуди и лъжливи чудеса, заблуждавайки глупавите тълпи.”

-        „Умереността е надеждна защита от пороците.”

 

Използвана е wikipedia.org за снимки на картините на Леонардо