Физиология на любовта


Отдавна се разглежда въпросът за любовта и нейното влияние над организма. Проведени са множество дискусии между водещи специалисти в сексуалната медицина, които стигат до едно единствено заключение. Според психолозите любовта е състояние на ума, което се постига след много силна хормонална каскада, която според учените променя цялото биополе в тялото.

Доказано е, че любовта може да се развие скоростно бързо, така наречената "любов от пръв поглед" или след няколкократни срещи, емоции и споделени преживявания между партньорите.

Доказателствата сочат, че за да се развие състояние, наречено "любов от пръв поглед" е необходимо отделянето на изключително висока доза серотонин в мозъка, още при първия поглед в очите на партньора. Емоциите, които постъпват в човешкия ум могат да имат изключително полезно действие за цялостното функциониране на организма, както и обратното - да навредят страшно много на общото състояние на човек.

Според специалистите тези промени са чисто на психологическо и физиологично ниво в организма. Всеки човек в такъв момент си задава въпроса - как се възприема влюбването от нашия ум? Фактите показват, че психологически преживените емоции или емоциите в реално време променят изключително много функционалността на тялото. Така например човек, който изнася реч пред публика може значително много да завиши секрецията на някои неврохормони, с което да ускори процесите на чувствителност в организма и да даде признаци за алергия, каквато реално в момента не съществува. Такива са симптомите като зачервяване и подуване на лицето, появи на ситни обриви, пърхот по главата, треперене, ускорено дишане и други.

Според учените, когато човек използва любовни думи в изразите си повишава нивата на естествените си ендорфини и серотонин в тялото. Това от своя страна води до каскада от биохимични процеси, като крайният ефект е драстично снижаване на нивата на серумен холестерол, който има водещо значение при появата на сърдечни проблеми. За сметка на това обаче след скандал с половинката или поява на някакво агресивно чувство спрямо половинката от страната на партньора, протичат процеси в организма, които водят до изключително високо производство на цитокини.

Тези активни вещества в тялото отговарят за бързото развитие на остри възпалителни процеси. Краткотрайният стрес от своя страна може както да завиши имунитета, респективно и защитните сили на организма, така и да го снижи до минимум при хроничен стрес в отношения между двама партньори. Човек в последните условия е много по-склонен да развие психологически дисбаланс, който да доведе до поява на депресивен епизод или хронична депресия, както и да развие сериозни заболявания, като диабет и някои сърдечносъдови нарушения, като артериална хипертония.

Проведени са множество проучвания с цел уточняване на ефекта от любовта върху човешкия организъм. Заключенията показват, че влюбването е много силна емоция за човешката психика, която води до силна неврохормонална каскада. В условията на влюбване се повишава изключително много производството на растежен хормон - соматотропин и полови стероидни хормони. Това от своя страна стимулира и изостря мисълта, подобрява паметта, повишава самочувствието и създава условия за силна самоувереност у човек. В тези условия на завишена неврохормонална продукция, възстановяването на нервната система е много бързо, което в същото време успокоява човешката психика и тяло и създава чувство на обич.
Разбира се, монетата има две страни и е важно да се уточни, че цялостният ефект на влюбването в човешкия организъм се постига, когато "чувствата са взаимни" между партньорите.

В другите случаи, от другата страна на монетата, стоят негативните емоции на наранения човек. Това е състояние, което често води до депресия, песимизъм и апатия. По този начин се получава значителен спад в нивата на серотонин и допамин в организма.

Отдавна е и доказана връзката между катехоламините при производството на полови хормони в човек - естроген при жените и тестостерон при мъжете. Понижаването в нивата на допамин и адреналин в тялото при тежка стресова ситуация от любовен характер или чувство за нараненост водят и до значителен спад в производството на полови хормони. В тези условия хората изпитват нежелание за полово сношение въобще и това често води до развитие на асоциални епизоди, а в някои случаи и до тежък асоциален синдром с дълга давност.

Серотонинът е друг важен неврохормон, чийто синтез драстично пада при любовно разочарование. Той има водеща роля при поддържането на добро настроение, както и за регулацията на физическото усещане за болка. Доказателствата сочат, че хората с любовна депресия имат способността да изпитат много повече болкови симптоми, отколкото всеки друг човек в нормално психично състояние.

Заключението от цялото съждение е, че любовта може да притежава уникалната способност да пречиства тялото и да отпуска душата, но и, обратния случай, да предизвика много силен негативизъм в човек и да доведе до тежки нарушения във функционирането на нервната система.

В тези условия, специалистите по сексуална медицина съветват хората да се възползват от любовта, когато тя е споделена, но и много да внимават къде и какви чувства позволяват да се появят, защото... любовта може и да боли. Но тогава раната остава в душата.