Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените.

Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените.

Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените


На 17 декември 1999 година Общото събрание на ООН одобрява резолюция, с която обявява 25 ноември за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените

 International Day for the Elimination of Violence against Women


Според статистически данни, всяка втора жена в света е жертва на насилие от страна на партньора си, а всяка пета е подложена или заплашена от сексуално насилие. Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем често остават скрити. За България – всяка четвърта жена е подложена на насилие. Според проучване на Европейската агенция за основните права 28% от жените в България са били жертви на физическо или сексуално насилие в определен момент от живота си.


Трудно се говори за домашно насилие, затова и случаите на домашно насилие не винаги стигат до полицията и съда, но изследването показва, че една трета от жените в ЕС са били жертви на посегателства.

Кампанията "16 дни срещу насилието"


През 2014 г., за трета поредна година Фондация „Джендър алтернативи“ и Зонта - клуб Пловдив обединяват усилията си, за да кажат


„Не на насилието срещу жени и момичета“


nasilie zheni 2
Видове насилие срещу жените


Жените, които са изложени на физически или психически тормоз от страна на своя съпруг или партньор, по-често страдат от здравословни проблеми, според изследване на американски учени от университета в Охайо, публикувани  в  научното издание Archives of Internal Medicine.

До сега, голяма част от здравословните проблеми, регистрирани при жените- жертва на насилие не са се асоциирали пряко с насилието. Такива са болките в гръдния кош,  в областта на корема, главоболие, гастроезафагиален рефлукс, инфекции на пикочните пътища и менструални нарушения. Резултатите са базирани на проучване, проведено  сред  3568 жени. Доброволките били подложени на медицински преглед и отговаряли на въпроси, свързани с нанесеното им физическо и психическо насилие. Експертите установили, че домашното насилие нанася трайни вреди върху здравословното, психическото и емоционалното състояние на жените.

nasilie domashno

 

Голяма част от емоционално лабилните жени и тези в депресия са жертви на тормоз от страна на партньора си.

Освен върху жените, домашното насилие се отразява и върху децата, дори и когато те не са пряко засегнати. Скандалите между родителите, изблиците на агресия и насилие рефлектират върху емоционалното и психическото развитие на децата, оставяйки трайни негативни отпечатъци. Голям процент от децата, станали  жертви или свидетели на домашно насилие, отключват т.нар. „ разстройство с прояви на агресивно поведение “ в зряла възраст. Те несъзнателно копират модела на поведение на своите родители и на свой ред стават агресори.

Разстройство с прояви на агресивно поведение се характеризира със загуба на самоконтрол и склонност да проявяват ненужно насилие към хората около тях, нанасяйки не само материални но и тежки телесни и психически щети. Често, след изблик на агресия,  страдащите от това разстройство изпитват силно чувство на вина, съжаление и неудобство за постъпката си.

Специалистите определят изблиците на агресия като импулсивни, неоснователни и  обикновено са с продължителност между 10 и 20 минути. В тези периоди агресорите     са неконтролируеми, често не осъзнават реално постъпките си и могат да причинят тежки физически наранявания и дори смърт на  околните. Изблиците на агресия са епизодични и се появяват през седмици или дори месеци, но могат да се повтарят и ежедневно.

nasilie zheni

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.