Изложба "# и стига с тази maimunitza" ще осмее "шльокавицата" и ще демонстрира визуалното превъзходство на кирилицата.

Изложбата се открива на 28 май и ще продължи до 11 юни в Betahaus в София (ул "Крум Попов" 56-58)

"Огромна част от българите, особено по-младото поколение, не използва родната си кирилица, когато комуникира в дигиталното пространство, а и извън него. Не само в личната, но и в професионалната си кореспонденция, много българи поддържат употребата на т.нар. “шльокавица”, известна още и като “маймуница” – смесица от латински букви и цифри, посредством които изразяват мисълта си.

kirilica 1

 

един пример как изглежда касова бележка на "маймуница"


Чрез изложбата #ДайНаКирилица ще бъде показано визуалното превъзходство на кирилицата и ще се осмее “шльокавицата”. Целта е да бъде онагледена не само лесната и естествена четимост на български текст, написан на българска азбука, но и да покажем кирилицата и нейните букви като красиви и естетически форми, достойни за визуална адмирация.

За целта едни от най-добрите графични дизайнери – Николай Ванчев, творчески директор на Publicis Sofia, Евелина Георгиева-Браткова, Асен Петров и Иван Христов (Fontan2) ще представят серия от постери, чиито обект са реални примери от употребата на “шльокавица”, цитати от известни български литературни и музикални произведения, както и техни лични послания, които ще бъдат изобразени паралелно на 6liokavicтa и на кирилица." Така инициаторите представят изложбата в създаденото за изложбата Facebook събитие.

#ДайНаКирилица е кампания на ASORI (http://www.asori.org/bg), в подкрепа на грамотното писане онлайн и ползването на кирилица - третата официална азбука на Европейския съюз, създадена от българи и използвана от над 300 милиона души в света.

kirilica google

На 24 май и не само в днешното дигитално време трябва да се отдава признание на хората, които се занимават с кирилизация на програми, софтуер, уеб и мобилни приложения. Днес те се явяват продължители на делото на Кирил и Методи. Благодарност и на хората, които създават Spell check програми с помощта на които може да се проверява текст, който се създава на компютър, таблет, смартфон… Програми без които щяхме да създаваме и четем текстове с много повече правописни грешки.