20 юни е посветен на хората, които са принудени да напуснат своя дом и страна.

Световен ден на бежанеца


По данни на ООН, броят на преселниците в света достига своя максимум за последните 18 години – бежанци са 45 милиона човека. Основната причината, която принуждава хората да напускат своята родина остава войната.

Голяма част от нас също напускат родината за да търсят образования, прехрана, работа, по-добро бъдеще за своите деца. Къде е разликата между емигрант и бежанец?

Факти

-      1387 души са потърсили закрила в България през 2012-а година.

При 45 милиона бежанци по целия свят, проблемът у нас не е голям, по-скоро не е познат. Данните са една статистика. Те не могат да покажат каква обществена нагласа има, как европейците приемат търсенето на закрила. Много често в пресата можем да видим заглавия „Нелегални имигранти нарушиха държавната граница” те са „задържани”, арестувани. Когато от самото начало говорим за криминално деяние, вместо да потърсим човешката страна, е много лесно до изгубим тази чувствителност. Това са една шепа хора, които пристигат тук - в една малка, скромна, но все пак една, би трябвало да бъде, щедра страна за тези хора, които имат нужда от подкрепа.

-      Общо в ЕС през 2012 г. са постъпили 407 270 молби за предоставянето на убежище, като положително решение е било постановено по 102 705 молби. Най-често убежище са търсили граждани на Афганистан, Сирия и Сомалия.

Агенцията за бежанците на ООН стартира кампания, която цели да покаже последиците от войни върху семействата. Кампанията „1 семейство”, която е съставена от бежански истории от България и света, има уникален призив за действие. 

Скорошни конфликти са накарали голям брой семейства да оставят всичко. Изчислено е, че две семейства напускат домовете си поради насилие или гонение, всяка минута. Кампания с уникален призив за действие ВКБООН възложи на известния фотограф, Браян Сокол, да състави единствен по рода си проект наречен „Най-важното нещо.” Чрез думи и снимки, проектът разкрива сърцераздирателните решения, който бежанските семейства трябва да вземат, когато са принудени да напуснат домовете си. Изображенията ни изпращат на мъчително пътуване, показващо какви вещи семействата взимат със себе си и как се борят за оцеляване.

 Тази снимка обиколо социалните медии. Тя просто се включи в протестите през юни 2013 в София. НЕ на Етническото делене! Всички сме едно!
#ДАНСwithme

Снимка:   Браян Сокол, unhcr.org

 

Използваната информация от бнр.бг