„Под игото“ излиза на 6lokavitza за 24 май!

„Под игото“ излиза на 6lokavitza за 24 май!
Pod igotoКак започва "Под игото"
Тая прохладна майска вечер чорбаджи Марко, гологлав, по халат, вечеряше с челядта си на двора.
Господарската трапеза беше сложена, както по обикновение, под лозата, между бистрия и студен чучур на барата, който като лястовичка пееше, деня и нощя, и между високите бухлати чемшири, що се тъмнееха край зида, зиме и лете все зелени. Фенерът светеше, окачен на клончето на едно люлеково дръвче, което приятелски надвисваше миризливите си люлеки над главите на челядта.
А тя беше многобройна.

Последното изречение от "Под игото"

Тоя луд беше единственият човек, който се осмели да протестира.


Днес реалността я описва много точно този кратък анекдот:

– Защо се бъхтихме да я създаваме тая азбука Методий?
– Ne zn Kiro...

Като на човек, който му се налага да работи и мисли на английски и да работи от 1989 г. на компютър - това е инструмент за работа  - мога да споделя, че кирилицата не е добро. Но, никога не съм позволявала да ползвам шльоковица. (Освен на служебния телефон на който няма кирилица и искам да напиша нещо на човек от семейството си и пиша на бг, а suggestion ми прави номера и променя думите....)

И без да правя пресклипинг на новините от Бг - така най-често се измерва ефективността от PR кампании (имам в предвид  електронен клипинг, който включва публикациите по темата в сайтовете на печатните издания, новинарските интернет страници и всички уеб места, които генерират онлайн съдържане), то Издателство Жанет 45 улучиха точно в десетката.

Затова и започнах поста с първото и с последното изречение от романа на Вазов.

Днес в България се раждат все по-малко деца.

А кой е "тоя луд" оставям на вашата преценка, защото за всеки тя е неговата.

pod igoto Janet45_Cover„Под игото“ излиза на 6lokavitza за 24 май!


Знаковият за българското самосъзнание роман „Под игото“ излиза на шльокавица по повод 24 май. Издателство Жанет 45 преобразява словото на Вазов в тази нелепа писменост, за да покаже, че употребата й е реална заплаха за нашата грамотност, за езика ни и за българската култура. Книгата вече е в продажба, а срещу всяко закупено копие, което изчезва от книжарниците завинаги, издателите ще дарят други две български книги на училища, читалища и библиотеки в цялата страна.

Повече информация за инициативата и аргументи защо трябва да пишем на кирилица, вместо на шльокавица, могат да бъдат открити на онлайн платформата www.podigoto.bg. Желаещите да получат дарение от книги училища, читалища и библиотеки могат да се свържат с издателството на booksj45@gmail.com.

Шльокавицата, известна и с други подигравателни дефиниции, сред които методиевица, маймуница, есемесица и кирливица, е нестандартен начин на изписване на българския език със съчетание от латински букви, цифри и препинателни знаци. Тази псевдо-писменост се използва вече близо 20 години, откакто започна да набира скорост общуването през дигитални устройства – от навлизането на електронната поща, есемесите и чат форумите през 90-те до мобилните чат приложения днес. Много често тя е и езикът на публично заявяване на мнение в социалните мрежи. Разчитайки този феномен като застрашаващ съществуването на българския език, издателство Жанет 45 избира празника на българската писменост 24 май за старт на своята инициатива.

Изборът на вечния български роман „Под игото“ не е случаен. Книгата заема специално място в съзнанието на всеки българин и преобразяването и в шльокавица ясно показва колко много губим, когато тази абсурдна писменост започне да измества кирилицата. Ако изгубим езика си, губим културата си. Така губим и идентичността си.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.