Паулу Коелю в цитати


Паулу Коелю е име на писател познат почит на всеки. Едва ли има някой, който да не е прочел „Алхимикът“

Роден е на 24 август 1947 г. в Рио де Жанейро, Бразилия в семейството на инженер и ревностна католичка. Още от младежките си години Коелю мечтае за артистична кариера, което не се посреща възторжено от консервативното му семейство. Посещава местно йезуитско училище, където развива любов към писането. Родителите му обаче не одобряват влечението на сина си и той постепенно се отдалечава от тях, развивайки бунтарски дух. Те възприемат погрешно непостоянното му поведение и на три пъти го изпращат в клиника за душевно болни, където той претърпява различни терапии.

Когато през 1968 г. в Бразилия се заражда хипи движението като реакция срещу диктаторския режим в страната, Коелю се присъединява към него и започва да пише статии, проповядващи свобода. Той пише и текстове на песни, с които изкарва прехраната си. През 1973 г. става член на организация, защитаваща свободата на словото. Две години след това Паулу Коелю е арестуван заради поезията си, в която бразилската диктатура вижда заплаха.

Тези преживявания оказват огромно влияние върху живота на писателя и той решава, че има нужда от промяна. Коелю започва работа в звукозаписна компания и няколко години по-късно заема поста художествен директор в CBS, но през 1978 г. изненадващо е уволнен.

Година след това се среща със старата си позната Кристина, за която по-късно се оженва, и двамата започват да пътешестват из Европа. Там Коелю се връща към католическата вяра и през 1986 г. извървява „Пътя към Сантяго”, известен още като Пътят Ел Камино де Сантяго де Компостела, пътят на пилигримите - тръгва от Южна Франция, а крайната му точка е катедралата в испанския град Сантяго де Компостела, дълъг приблизително 800 км.

След това събитие Коелю намира сили да напише първата си книга „Дневникът на един маг”, където описва преживяното.

През 1988 г. Паулу Коелю пише „Алхимикът”, която има небивал успех и 14 години по-късно е обявена за най-продаваната книга, написана на португалски език, за всички времена.

Последната му издадена книга е „Изневяра“ през 2014 г. Коелю е най-продаваният чуждестранен писател в България в началото на 21-ви век.

paulo-coelho 1

Паулу Коелю


„Един човек е обичан просто, защото е обичан. Няма нужда да има причина за любовта.“

„Душите, подобно на поточетата и растенията, също се нуждаят от дъжд, но по-различен; дъжд от надежда, от вяра, от нещо, заради което си заслужава да живеят. Когато не вали такъв дъжд, всичко в душата умира, въпреки че тялото продължава да живее. За такъв човек би могло да се каже, че тялото му някога е имало душа.”

„Животът има такъв смисъл, какъвто аз пожелая да му придам.”

„Един човек е обичан просто, защото е обичан. Няма нужда да има причина за любовта.”

„Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.”

„Когато всички дни станат еднакви, това означава, че хората са престанали да забелязват хубавите неща в живота, докато слънцето върви по небосклона.”

„Най-добрият воин е този, който успее да превърне врага в приятел.”

„Свободата означава да чувстваш това, което сърцето ти желае, независимо от мнението на околните.”

„Съществуват два вида глупаци — едните се отказват да направят нещо, защото са били заплашени, а другите мислят, че заплашвайки ще постигнат нещо.”

„Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтата си.”

„Когато често се срещаме с дадени хора, те стават част от живота ни. И като станат част от живота ни, започват да се опитват да го променят. И се сърдят, когато не правим това, което те изискват от нас. Понеже всеки си мисли, че знае как другият трябва да живее живота си, но всъщност никой не знае как трябва да живее своя собствен.”