Томатина (на испански La Tomatina)


Това е ежегоден фестивал, който се провежда в последната сряда от месец август в испанския град  Буньол в област Валенсия. За първи път се провежда през 1945 г. и вече 70 години този ден е традиция.

tomatina

От забавните картинки на Google може да се научават нови и интересни неща за хора и събития


 

Десетки хиляди идват на фестивала всяка година от различни части на света, за да участват в грубо сражение, в което повече от стотици тонове развалени и негодни за ядене домати се хвърлят по улиците.

Фестивалът на доматите продължава една седмица – една седмица веселие. Музика, паради, танци, фойерверки…

През нощта преди боя с домати участниците се съревновават в състезание по приготвяне на паеля.

La Tomatina

 

Боя с домати има правила: Забранено е внасянето на бутилки или тежки предмети, които биха могли да наранят някого. Участниците, също така, нямат право да разкъсват и хвърлят своите или чужди тениски. Преди да бъдат хвърлени доматите трябва да се стиснат силно, така че ударът да бъде по-малко болезнен. Всички трябва да се придържат на безопасно разстояние от камионите и да спрат да хвърлят домати веднага щом чуят звука от втория предупредителен фойерверк. Близо до участниците има хора грижещи се за сигурността, чиито указания следва да се спазват.

За боя с домати идват около 40 000 човека и така увеличават няколкократно населението на  град Буньол, което е едва 9 000 души. Местата за преспиване в Буньол са ограничени, което принуждава хората да пропътуват 38 км. от град Валенсия с автобус или с влак. Като подготовка за мръсната бъркотия, която ще настъпи след фестивала търговците използват огромни найлони, с които покриват магазините си, за да ги защитят.

Снимките са на световни медии за събитието през 2014 г. time.com