Всяка година на 21 септември светът отбелязва

Международен Ден на мира


В световен мащаб изследователите са изчислили, че след Втората световна война на Земята е имало само 26 мирни дни.


Обявен  е от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Международният ден на мира се отбелязва съгласно резолюция 36/67 от 1981 г. За първи път денят се чества през септември 1982 г.

През 2001 г. Общото събрание гласува резолюция 55/282 и утвърждава 21 септември за ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света. Международният ден на мира се отбелязва съгласно резолюция 36/67 от 1981 г., приета с идеята този ден да съвпада с откриването на редовната сесия на Общото събрание на ООН. За първи път денят се чества през септември 1982 г. През 2001 г. Общото събрание гласува резолюция 55/282 и утвърждава 21 септември за ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света.

peace_day

1 септември е

Световен ден на мира


Отбелязва се в деня на нападението на Германия над Полша, с което започва Втората световна война /1939-1945/.

 

Гълъб, белият гълъб - символ на мира


Пускането на гълъби често се използва за отбелязване на важни етапи от живота и се счита за дар за надежда на сватби и рождени дни, както и символизира последното пътуване на душата на погребения. Гълъби се пускат и на официални откривания, спортни събития и много други мероприятия на открито 


Повечето домашни гълъби са бели, а бялото е цветът на чистотата, невинността, непорочността.
Смята се, че гълъбите приличат на ангели, които летят нагоре към небето с благодат и сила.

Птицата, която е кръжала над главата на Дева Мария, е била гълъб - символ на светлината. Гълъбът е свещената птица на Адонис и Бакхус, а със звезда на главата - свещената птица на Венера, олицетворяваща силните чувства и сладострастието. Емблемата на Атина, символизираща живота, е гълъб с маслинена клонка в човката. Според японците гълъбът е неоспоримия бог на войната, а гълъб с меч символизирал настъпването на края на войната, подчинение, мир и дълголетие. Но по принцип тези птици са много войнствени.

Но едва ли белите гълъби разбират, че когато хората ги гледат виждат виждат мир, надежда, равенство, любов…

картина на Пабло Пикасо „Дете с гълъб“