Какво прави децата успешни, когато пораснат?

Какво прави децата успешни, когато пораснат?

Какво прави децата успешни, когато пораснат?


Упоритостта е най-важната черта от характера на детето, която в бъдеще ще му носи успех. Това твърдят психолози в изследване, публикувано в научното издание  Developmental Psychology“.

Според психолозите упорството трябва да се проявява в конструктивен план – като способност да имаш собствено мнение и да се съпротивляваш на авторитаризма.

Такива са изводите от дългогодишно изследване на 745 деца, започнало през 1968 г. Тогава средната възраст на наблюдаваните деца била 11,9 г., 49,9% били  момичета. К края на изследването през 2008 г. средната възраст на групата била 51,8 г., а жените - 53,3%.

Психолозите са оценявали как влияят социално-икономическият статус на родителите, детският интелект, успехът в училище и характеристиките на поведението (внимание, отговорност, прилежност, оптимизъм и песимизъм, спазване на правилата и пр.) върху професионалните успехи и доходите на вече порасналите деца.

Така открили безспорна връзка между отговорността, съпротивата срещу „властта“ и прилежността в миналото с кариерните успехи в бъдеще. Психолозите отбелязват, че изследването им не позволява да откроят какво е най-решаващо за успеха – желанието за кариера или финансовият интерес.

По какво си приличат родителите на успешни деца


“Успехът в почти всяка сфера зависи повече от енергията и от постоянството, отколкото от интелигентността.”  

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.