Принцеса Даяна - жена икона на всички времена

Принцеса Даяна - жена икона на всички времена

Принцеса Даяна избрана за жена икона на всички времена


Ако тази класация беше направена у нас с участие на български жени политици и известни личности от културата не знам кои биха били номинираните, нито кои биха били избрани. Имената в тази класация проведена във Великобритания по поръчка на "Фокси Бинго" сред 2000 представителки на нежния пол в навечерието на 8ми март 2016 г. включва имена, които са ни познати, затова споделяме с вас.

Почти 20 години след трагичната си смърт в автомобилна катастрофа в Париж, британската принцеса Даяна беше избрана за икона на всички времена. Любимата принцеса на народа е посочена за икона на всички времена, както и за най-вдъхновяващата жена на 80-те години. Бившата съпруга на британския престолонаследник принц Чарлз е предпочетена пред Желязната лейди - първата жена министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър, и екранната икона принцеса Лея (в ролята Кари Фишър).

Анкетата разкрива също различните аспекти на вдъхновение за жените през изминалите 70 години.

През 50-те години на миналия век дамите се вдъхновяват от блясъка и великолепието. Отражение на това е изборът на екранната легенда Елизабет Тейлър за най-вдъхновяваща жена на десетилетието между 1950 и 1960 г.
За икона на 60-те години е избрана манекенката Туиги.

Най-вдъхновяваща жена на 70-те е певицата Дъсти Спрингфийлд.

През 80-те години дамите черпят вдъхновение от принцеса Даяна.
Момичешката сила също е вдъхновила цяло едно поколение. Свидетелство за това е изборът на момичетата от групата Spice Girls за икони на 90-те години на миналия век.

Най-вдъхновяващата жена през първото десетилетие от новия век е писателката Дж. К. Роулинг, прочула се с поредицата за приключенията на момчето магьосник Хари Потър.
За най-вдъхновяваща представителка на нежния пол на десетилетието след 2010 г. участничките в анкетата са посочили пакистанската тийнейджърка активистка за човешки права, въплъщение на себеотрицанието и най-млада носителка на Нобелова награда за мир - Малала Юсафзаи.


dayana 1
"От кралски особи до активистки и от поп звезди до писателки - жените наистина са вдъхновение. Ето защо е отбелязването на днешния празник е толкова важно", коментира Грейс Макмилън, говорителка на "Фокси Бинго"


Източник: в. "Дейли експрес", цитиран от БТА

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.