Нефертити Съвършената

Нефертити Съвършената

Един от идеалите за красота в историята е Нефертити


съпругата на египетския фараон Ехнатон. През 1912 г. археолозите открили скулптурния й бюст, от който може да се усети въздействието на лицето й, поразяващо със съвършенството на своите черти – изящна шия, грижливо гримирано лице, коригирани и удължени вежди, красиво изрисувани устни. Според египтолозите съвършената египтянка имала златист тен на кожата, прав нос, гладки, но остри гарвановочерни коси, фини ръце и нозе, украсени с гривни. Тя пудрила лицето си, поставяла сенки под очите си, употребявала благовонни помади и боядисвала косите си.





Bust of queen Nefertiti in the Neues Museum, Berlin


Нефертити е била една от най-могъщите и най-красивите жени в света. Сега проба ДНК от нейната мумия в музея в Кайро даде възможност да видим нейното  реално лице.

3400-годишната мумия се върна към живот с помощта на 3D сканиране, но е със светла кожа, което предизвика някои критики, съобщи DailyMail.

Историята за създаването на дигитален образ на древната царица от учени от Университета в Бристол ще се излъчва в поредицата Expedition Unknown на Travel Channel.

Точната реконструкция отне 500 часа на палеохудожника Елизабет Дейнес (Elisabeth Daynes). Бижутата й са направени ръчно от дизайнери на Dior.

Силно повредената мумия на "Младата Дама" е открита в гробница в Долината на царете в Египет през 1898 г. и е доказано чрез ДНК анализ през 2010 г., че е на биологичната майка на Тутанкамон.

Скулптурата дава точното изображение на външния вид на мумията на биологичната майка на фараонаТутанкамон, наречена "Младата Дама", и подкрепя теорията, че тази мумия всъщност е на царица Нефертити.



Нефертити е управлява Египет преди 3300 години - от 1353 до 1336 г. пр.н.е. и е майка или мащеха на момчето-фараон Тутанкамон.

Съпруга е на египетския фараона-еретик Аменхотеп IV, преименувал се на Ехнатон. Пълното й име, Нефернеферуатен Нефертити, означава „Красавицата дойде“. Това подкрепя една от версиите, че съпругата на Ехнатон не е била египтянка. Смята се, че Нефертити е принцеса от Митани, изпратена в двора на бащата на Ехнатон - фараон Аменхотеп III.

Легендите разказват, че никога преди това Египет не е виждал такава красота. Наричана е "Съвършената". лицето й е украсявало храмове в цялата страна.

Снимка: STEVE SCHOFIELD

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.