Огледало на времето: Женската красота през вековете

Огледало на времето: Женската красота през вековете
Една изложба, която си заслужава да бъде посетена, защо не и през Нощта на музеите.

"Огледало на времето: Женската красота през вековете"


която ще бъде открита на 12 май в Националния археологически институт с музей към БАН.


Сребърна мида с позлата - кутия за тоалетни принадлежности, е сред интересните експонати в изложбата  Мидата е от могилата Голяма Косматка и вероятно и принадлежала на съпругата на Севт Трети, разказа кураторът на изложбата д-р Наталия Иванова.

zlatna midaСребърна мида с позлата от тракийската могила Голямата Косматка, Казанлъшко, IV в. пр.Хр. Модата на тези кутийки за бижута е била доста разпространена. Подобна мида от III в. пр.Хр. (вдясно) е открита и край италианския град Каноса близо до Адриатика


Експозицията представя тенденциите в женската мода в земите на днешна България в периода от ранножелязната епоха до късното средновековие.
Директорът на НАИМ  доц. Людмил Вагалински обясни, че е обхванат период от около 2500 години и  са показани  170 предмета, сред които изящни  накити и  изображения върху различни съдове. Красотата е важна и жената винаги се е стремяла да бъде хубава, обобщи  доц. Вагалински и разказа, че има свидетелства, че през 17 век по нашите земи някои жени са си правили  пиърсинг - малка халка.
Експонатите в изложбата, които са от най-ранния период около осми век пр. Хр. са предимно от бронз и кехлибар - гривни за ръце и крака, аксесоари от дрехи, колиета.
Развитието на местните тракийски обичаи в облекло и украшения е илюстрирано чрез накити от гробове от некропола  при село Дуванли, Пловдивско, както и чрез  различни предмети с изображения на жени, като например древногръцка кана за вино от Рогозенското съкровище.
С включването на днешните български земи в границите на Римската империя навлиза нова мода, която е отразена чрез няколко гробни находки на знатни тракийки, сред които тези от Китова и Райкова могила.
Грижата за красотата на тракийките през римска епоха е показана чрез съдове за скъпи благовонни масла и козметика, които са  от гробен инвентар на жена от Тулово.
Изложбата проследява развитието в облекло, прически и накити през Ранното и Късното средновековие на фона на историческите събития в тези земи.  Промените са показани чрез експонати от Плиска, както и от известното съкровище от Никопол.
Археолозите работят по организацията на детска програма, насочена към най-малките посетители на музея, която ще стартира в Деня на детето.

nike traki


Гръцката богиня на победата Нике в своята квадрига (колесница с четири коня). Тази сребърна апликация е намерена в могилния некропол край с. Дуванлии, Пловдивско


traki


Изображение на богиня и цар конник върху златен пръстен от IV в. пр.Хр., открит в Ямболско


заглавна снимка: Фрагмент от стенописите в Казанлъшката гробница (IV в. пр.Хр.)


Източник: БНР, БТА, снимките са от книгата Траките на издателство Труд

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.