4 май е Международен професионален празник на металурга, пожарникаря и коминочистача


Патрон на тези професии в католическата църква е Свети Флориан. В негова чест е обявен и международния ден.

Свети Флориан е австрийски християнин, канонизиран от Католическата църква. Той е роден е в градчето Енс, Римската империя, днес северна Австрия, през 250 г. Животът му протича в преследване на християните. Когато е младеж, е мобилизиран в армията на император Диоклециан, където е бил ангажиран с набирането на войници. Свети Флориан е трябвало да организира противопожарните бригади. Заради действията му в защита на преследваните легионери-християни през 304 година Св. Флориан е наказан със смърт. Хвърлен е в река Енс, Северна Австрия, на 4 май същата година със завързан около шията камък.

Лична история: В една къща колко е важен комина може да разберете когато се окаже, че имате запушен комин и стаята се изпълва с дим и всичко започва да мирише на пушек (от дрехите до книгите). В наши дни може да срещнете коминочистач в центъра на София с който да си направите снимка срещу заплащане. Но да намерите майстор, който да ви оправи комина не е лесно. Оказа се, че има такива майстори - в София отпушване на комин струва 50 лв, в провинцията и по-малко. Използва се техника и става бързо.

Коминочистач – не е това, което си мислите, не се качва по покриви. А се използва техника – мощна прахосмукачка, дрелка, набор от четки. И дигитални технологии, като заснемане на комина отвътре Днес се използва техника – мощна прахосмукачка, дрелка, набор от четки. И дигитални технологии, като заснемане на комина отвътре