На 13 юни светът отбелязва Международния ден за повишаване на осведомеността за албинизма. Това е състояние, което се наследява генетично. В Европа и Северна Америка то засяга един на 20 000 души, а в страните южно от Сахара - между един на 5000 и 15 000 души.

На пръв поглед споменаването на явлението албинизъм звучи само като любопитна информация. Но това състояние, при което хората са лишени от всякаква пигментация, поставя сериозни здравни, както и проблеми, свързани с човешките права, и то предимно в Африка, където албинизмът е по-разпространен.

Албинизмът сред хората се среща най-често сред афро-карибските общности. Той се предизвиква от нарушение в образуването на пигмента меланин в кожата - естественият филтър срещу вредното въздействие на слънчевата светлина. Липсата на меланин прави очите и кожата изключително чувствителни към слънцето и албиносите са изложени на голям риск да развият рак на кожата. Зрението също се засяга.

Честотата на това състояние варира между различните географски райони и човешки популации, като има различни видове албинизъм според начина на унаследяване, клиничните признаци и биохимичните нарушения. Приема се, че средната му честота в световен мащаб е 1:17 000 души. Една от страните с най-висока честота на албинизъм е Танзания, където се смята, че с това състояние живеят около 150 000 души.

Албинизмът се оказва не само здравен, но и проблем на спазването на човешките права, тъй като на някои места са разпространени много погрешни и зловещи схващания, засягащи хората, страдащи от този синдром. Затова на 13 юни 2015 г. за първи път беше отбелязан обявеният от ООН Международен ден за повишаване на осведомеността относно албинизма.

ava 1

На снимките е едно момиче албинос - Ава Кларк. Когато се родила, още в първите месеци станало ясно, че има нещо различно в нея. Нейните очи били синьо-зелени, устните ѝ - ярко розови, кожата ѝ - много бледа, а косата - руса. Това се сторило крайно странно за двамата ѝ биологични родители, които са тъмнокожи афроамериканци. Оказало се, че Ава е албинос, което значи, че има нарушено образуване на пигмента меланин в организма. Това я прави уникална и много търсена за модел.