Менделсон


и сватбеният марш


Няма сватба на която да не звучи сватбения марш ма Феликс Менделсон Бертолди, известен и като Менделсоновия марш. Това са тържествените звуци под които официално ставаме съпруг и съпруга, двама, които заявяват пред света официално своята любов и стават семейство.

Каква е историята на този мар;?

Написан е през 1843 г от Менделсон (тогава той е на 34 години) за спектакъла "Сън в лятна нощ" на Шекспир. Постановката е в Потсдам на 14.10.1843 г. Тогава той не получава голяма известност.

За първи път като сватбен марш звучи по време на венчавката на Дороти Карю и Том Даниел в църквата в Тивертон, Великобритания на 2 юни 1847 г.

След 15 години е събитието, което става съдбоносно за този марш, на 25 януари 1858 г. на сватбата на пруския крал (крон принц) Фридрих Вилхелм IV и английската принцеса Виктория Аделгейд, голямата дъщеря на кралица Виктория.

Принцесата лично избрала два марша. Под звуците на един от тях  повели седемнадесетгодишната принцеса към олтара. И това бил „Сватбеният хор“ от операта на  Вагнер „Лоенгрин“

От църквата младото семейство излязло под звуците на мелодията от „Сън в лятна нощ“

От този ден маршът на Менделсон станал най-популярния сватбен марш

Традиционен за сватби маршът на Менделсон станал за някои страни, вкл за България. Докато в накои западни страни не го приели. В Западна Европа и САЩ се изпълнява „Сватбен хор“ от операта „Лоенгрин“ на Рихард Вагнер.