Фонов шум

Фонов шум
Живеем в среда с високо ниво на фонов шум. Шум, с който привикваме. А децата ни се приучат към него. затова споделяме и това изследване с вас.

Фоновият шум може да повлияе върху способността на малкото дете да научи нови думи, сочат резултатите от научно изследване, публикувани в Child Development.

В съвременните домове има шумни уреди за развлечение, като телевизори, радио, които могат да повлияят върху уменията на малките деца да научат нови думи.Към тези фактори трябва да се прибави и говоренето на висок глас, посочи ръководителката на изследването, експертът по психологияБриана Макмилън от Университета на Уисконсин в Медисън.

 

Учени от университета преценили способностите на 106 деца на възраст между 22 и 30 месеца да научат нови думи. Било установено, че децата се справят по-добре със задачата, когато са в тиха среда. Фоновият шум влияел отрицателно върху резултатите им. Допълнителното езиково стимулиране на децата обаче им помогнало да превъзмогнат вредния ефект от шумната среда.

Научаването на думи е важна способност, която позволява да се поставят основите за по-късно получаване на висше образование, отбеляза Макмилън.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.