От 16 до 22 септември София ще бъде домакин на 9-ото издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър

„Панаир на куклите”


който се организира от Столичния Куклен театър и Столичната община с подкрепата на Министерство на културата, АКТ-УНИМА България и Съюза на артистите в България. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за тази година.

Фестивалът се нарежда сред най-престижните европейски и световни издания за уличен и куклен театър. Богатото жанрово разнообразие на „Панаир на куклите“ включва театрални спектакли за деца и възрастни, улично шоу, клоунада, улични музиканти и други съпътстващи събития.
През 2016 г. програмата на фестивала включва представления на трупи от Италия, Франция, Полша, Словения, Хърватия, Сърбия, Испания, Чехия, Белгия, Грузия, Израел и САЩ.
За първи път в България ще бъде показано цирково вариете от трупата на Circo Paniko – Италия. Спектакълът, озаглавен „Gran Paniko Al Bazar“ зрителите ще могат да гледат в истинска циркова шатра, разположена в парк „Възраждане“ (до МОЛ София).
Спектакли ще има на сцената на Столичния куклен театър, зала ДНК в НДК, Младежкия театър „Николай Бинев“, Театър „Българска армия“, зала 4 на НДК.
Актьори и музиканти, акробати на кокили и уникални светещи LED барабанисти са само част от уличните спектакли, които зрителите ще могат да видят по бул. „Витоша“, градинката НДК, Южен парк, парка „Заимов“, Докторската градина и други пространства. .

От България ще участват куклени театри от Варна, Видин, Сливен, Пазарджик, София, Театър „Ателие 313”, „ЖАР Театър”, Театър „Играчко Плачка”.
В рамките на фестивала (в зала ДНК на НДК) ще бъде открита и специализираната сценографска изложба „70 години художници и кукли“, която ще представи работата на сценографи и художници, работили в Столичния куклен театър от неговото създаване до наши дни.