Фестивал на въздушните дракони в Китай

Драконите заемат специлано място в китайската митология

За разлика от европейските дракони, които се изобразяват като зли и кръвожадни, китайските дракони,по правило са същества добри, благородни и милостиви към хората. Затова и китайците обичат драконите и им отдават почит.
В чест на главното митологично същество в китайския гра Вейфан се провежда Международен фестивал на въздушните дракони   (Weifang International Kite Festival), в който вземат участие повече от 100 хиляди човека от над 60 страни.

Първият фестивал е проведен през 1984 г. О тогава великолепното шоу е провежда всяка година в средата на април в продължение на пет дни.Церемонията по откриването на фестивала се сравнява по зрелищност, динамичност и мащаб с церемония по откриване на Олимпийски игри. А това говори за престижа на фестивала.

Да се нарекат дракони тези въздущни съоръжения е условно - в действителност те са в безчет форми, размери и цветове, а драконите са само малко част.

Програмата на фестивала включва и международен конкурс и шампионат на Китай по книжни дракони, посещение на музея на книжните дракони, демоснтрация на творби на китайски майстори. Провежда се и състезание "Крал на книжния дракон"