„Park(ing) day” в София


Навън е тясно и мръсно. Градът сякаш се задушава от собственото си съществуване. Всички изпитваме нужда да поемем глътка чист въздух. Все повече мислим, как да избягаме от хаоса на града и къде да намерим отдих. Един екип от креативни хора предлага решение. Това е „Park(ing) day”. Какво представлява всъщност идеята? Трансформация на градските паркинг места в малки градинки или паркове. Тя се заражда в Сан Франциско през 2005 година, където арт дизайнерско студио Rebar сменя предназначението на едно паркинг място и го превръща в градско паркче. Целта им е да накарат хората да преосмислят начина, по който се използват улиците и да предизвикат дискусия за промени в градската инфраструктура.

Парклет – новата мода в градската среда


На 30 септември София прегръща каузата за шеста поредна година. Каква е мисията на „Park(ing) day 2016”, разказва Симеон Василев, организатор на събитието за БНР:  Мисията ни е да провокираме диалог за разпределянето на градските пространства и за това какво може да се случи в рамките на едно паркинг място, ако то не е запълнено с автомобили. Този петък  ще станем свидетели на много интересни идеи.

parking-day-2

Участниците трябва да развихрят своето въображение, като единственото условие е да се поберат в очертанията на мястото за паркиране. Има ли поставени ограничения в дизайна? Винаги се цели участниците да са подчинени на темите на Park(ing) day, да са обвързани с градското развитие, опазването на околната среда, алтернативното придвижване и др. – разказва Симеон Василев и продължава с подробности около таз годишния конкурс за най-добър и креативен проект.

parking-day-3

Победителят сдружението „Viridis Architects” , което представя арт-инсталацията „PARK(ing) РОЯК”. Тя представлява стотици фигури на летящи птици, изобразяващи живописно ято, което се рее над едно място за паркиране в центъра на София. Фигурките са направени от тел и хартия и ще се продават. Събраните средства ще се вложим в изграждане на хранилки и гнезда в няколко софийски парка.


Инициативата привлича все повече участници. През 2016 г. събитието отбелязва рекорден брой желаещи да трансформират паркинг местата.


Източник: БНР, Снимки: Божидар Янев