Европейски ден на пешеходеца

Европейски ден на пешеходеца
Ако ме попитат мен дали се чувствам равноправна в движението като пешеходец – отговорът ми бил Не. От години в София, в центъра на европейска столица, ми се налага да вървя по тротоар с дупки, с характерните разместени плочки, които след дъжд правят „пльок“ и може да те измокрят целия. Тротоар по който има паркирани коли и ти се промушваш между тях (в близост до нас има бизнес център, който няма паркинг). И много да внимавам и оглеждам, когато пресичам. Подлези и пешеходни пътеки има, но това не спира някои хора да пресичат улици с натоварено движение, например пред Ректорат, или на метри от пешеходна пътека.

Грешка е, че когато се правят ремонти на улици, строят се нови, основно се мисли за коли, но не и за пешеходци и велосипедисти. Такава е реалността в София, такава е и в другите градове. Лошото е, че не се мисли за оптимизация на транспорта, а на Google maps червените линии за задръстване стават все повече и за повече време.

От новините научаваме, че има много случаи, когато пешеходец е ударен на пешеходна пътека, в някои случаи с фатален край. Наскоро много дискусии събра оправдателната присъда на моториста блъснал Лора на пешеходната пътека при което тя загива на място. Докато правех търсене в Google за случая се оказа, че има още няколко такива – за жертви – загинал пешеходец докато пресича на пешеходна пътека. Дори днес, 16.11.2016 г. има такъв случай – 34-годишна жена е откарана в болница, след като беше ударена от кола на пешеходна пътека, инцидентът е станал около 11.00 часа на столичния булевард "Мария Луиза".

zebra

Система за безопасно пресичане “Зебра+”  на един от най-натоварените булеварди в гр. София – бул. “Симеоновско шосе” 13A. Системата работи по следния начин: светлинен датчик засича включва системата със настъпването на нощта. Когато детектора за движение засече пешеходец пешеходната пътека се осветява от лампите на стълбовете. Включват се и LED светлините, чийто мигащ сигнал е много ярък и забележим в тъмнината. Пътния знак се вижда отдалече и се дава възможност на водачът на моторното превозно средство да реагира, като спре навреме.



Европейски ден на пешеходеца


Не се получи позтивен увод, но то е защото когато има дни посветени да дадена тема е редно да се говори и за проблемите и да се дават насоки за подобряване.

Европейският ден на пешеходеца - 16 ноември, е обявен от Пътна полиция за Ден без пешеходци - жертви на пътя.

Това припомнят контролните органи във връзка с провеждащата се този месец акция „Зима". Вторият етап на кампанията е насочен именно към ходещите пеша. От 11 до 20 ноември на територията на цялата страна пътните полицаи осъществяват засилен контрол върху поведението на пешеходците на пътя. Полицейските органи следят и за толерантното отношение на водачите на моторни превозни средства спрямо пешеходците.

От МВР отправят и няколко препоръки към пешеходците:

  1. Не бързайте да пресичате! Избирайте осветени участъци от пътя! Изчаквайте автомобилите, които приближават да преминат първи - водачите на автомобили забелязват пешеходците значително по-късно.
    2. Бъдете търпеливи на спирките на масовия градски транспорт! Не подхождайте към автобуса или тролейбуса преди да е спрял! Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус! При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса!
    3. Избягвайте да се движите по пътното платно! Ако все пак се налага, трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток или на банкета, ако има такъв!
    4. Пазете се при намалена видимост! Пазете се от застигащи ви автомобили! Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.
    5. Бъдете предпазливи при хлъзгава настилка! Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно! Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно и за пешеходци, и за автомобили, а спирачният път на превозното средство е удължен.
    6. Създайте си добри условия за наблюдение на пътната обстановка и възприемане на останалите участници в движението! Бъдете нащрек! Дебелите връхни дрехи ви правят по-бавни и трудно подвижни, ограничава възможностите ви.
    7. Станете видими за останалите участници в движението по пътищата! Снабдете се със светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.


0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.