Луната рекордно близо до Земята

Луната рекордно близо до Земята
Ако трябва да изберете едно астрономическо събитие, което да отбележите тази година, нека това бъде датата 14 ноември. Тогава луната ще достигне най-близката си точка до земята от 1948 г. насам и ще изглежда с 14% по-голяма и 30% по ярка от обикновено. Причината е елипсовидната орбита на Луната около Земята.

От НАСА изтъкват, че толкова голяма супер луна ще можем да наблюдаваме за първи път от почти 70 години, а следващият път ще е чак след 18 години. И ако трябва да сме точни кога точно - на 25 ноември 2034 година.

moon-nasa-gov

На 14.11.2016 луната ще достигне най-близката си точка до земята от 70 години насам. photo nasa.gov


Супер Луната е съвпадение на перигея на Луната /когато Луната преминава през тази точка от нейната орбита, която е най-близо до Земята/, с пълнолунието. Естественият ни спътник обикновено е на около 360 хил. км дистанция от Земята, но този път, от 68 години насам, Луната ще се приближи малко повече – на около 356 500 км от Земята и това ще съвпадне с пълнолунието,

Добрата новина е, че събитието съвпада с пълнолуние. Затова НАСА го определя като "екстра супер Луна".

През октомври също имаше супер луна, като такава ще има и на 14-ти декември, но тя ще е по-малка и не съвпада с най-близката точка на орбитата, която се нарича перигей.

Двете явления ще се случат на 14 ноември – в 13:24 ч. българско време ще бъде перигея, когато Луната ще бъде най-близо до Земята, а 15:52 ч. ще бъде пълнолунието. Луната преминава всеки месец през перигея, но когато това явление съвпада с пълнолуние, се нарича Супер Луна. Tова се случва на около 113 денонощия веднъж.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.