Ако трябва да изберете едно астрономическо събитие, което да отбележите тази година, нека това бъде датата 14 ноември. Тогава луната ще достигне най-близката си точка до земята от 1948 г. насам и ще изглежда с 14% по-голяма и 30% по ярка от обикновено. Причината е елипсовидната орбита на Луната около Земята.

От НАСА изтъкват, че толкова голяма супер луна ще можем да наблюдаваме за първи път от почти 70 години, а следващият път ще е чак след 18 години. И ако трябва да сме точни кога точно - на 25 ноември 2034 година.

moon-nasa-gov

На 14.11.2016 луната ще достигне най-близката си точка до земята от 70 години насам. photo nasa.gov


Супер Луната е съвпадение на перигея на Луната /когато Луната преминава през тази точка от нейната орбита, която е най-близо до Земята/, с пълнолунието. Естественият ни спътник обикновено е на около 360 хил. км дистанция от Земята, но този път, от 68 години насам, Луната ще се приближи малко повече – на около 356 500 км от Земята и това ще съвпадне с пълнолунието,

Добрата новина е, че събитието съвпада с пълнолуние. Затова НАСА го определя като "екстра супер Луна".

През октомври също имаше супер луна, като такава ще има и на 14-ти декември, но тя ще е по-малка и не съвпада с най-близката точка на орбитата, която се нарича перигей.

Двете явления ще се случат на 14 ноември – в 13:24 ч. българско време ще бъде перигея, когато Луната ще бъде най-близо до Земята, а 15:52 ч. ще бъде пълнолунието. Луната преминава всеки месец през перигея, но когато това явление съвпада с пълнолуние, се нарича Супер Луна. Tова се случва на около 113 денонощия веднъж.