Мария Нейкова

Мария Нейкова

На 21 декември през 1945 г в Пловдив е родена певицата Мария Нейкова. През 2002 г. на 1 август много песни остават ненаписани и неизпети.


Кариерата й като изпълнител започва през 1968 г. и още на следващата година получава първа награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Закъснели срещи“ в дует с Михаил Белчев.


Песента „Яворова пролет“ (м. Светозар Русинов), изпълнена съвместно с Паша Христова и Мими Иванова, е отличена с първа награда в радиоконкурса „Пролет“ – 1970 г.

В края на 1971 г. е заснет новогодишният мюзикъл „Козя пътека“, в който певицата заедно с Паша Христова изпълняват народни песни. Съвсем малко след това Паша Христова загива, но мюзикълът е излъчен същата година. След смъртта на Паша Христова на 21 декември 1971 г. Мария Нейкова никога повече не празнува рождения си ден.
През 1975 г. „Балкантон“ издава първата й дългосвиреща грамофонна плоча - „Заръка“.


Песента й от филма „Козият рог“, от началото на 70-те, става емблематичен и много известен хит и продължава да се излъчва и харесва.


Мария Нейкова си тръгна от този свят, но ни остави песните си. И особено една от тях - "Двама" от филма на Методи Андонов "Козият рог". И ние, като всеки народ, си имаме химн. Но Мария ни подари една песен, която за редица поколения се превърна в химн на душата, на любовта, на взаимната подкрепа и сила...” Ваня Минчева


Амплоа на певицата са лиричните балади и успешните ѝ адаптации на фолклора в поп музиката. Като изпълнителка концертира не само в България, но и чужбина: Русия, Унгария, Германия, Полша, Алжир. Има издадени два дългосвирещи албума. Музика за нея са писали Тончо Русев, Зорница Попова, Атанас Косев, Александър Йосифов, Петър Ступел и др. Самата тя е авторка на около 100 поп песни.


Особено популярна е песента „Светът е за двама“, изпълнена от Орлин Горанов. Пише също музика за филми и театрални спектакли.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.