Джордж Майкъл


25.06.1963 – 25.12.2016


Един от най-големите ти хитове да се казва Last Christmas и да си отидеш на Коледа.

Джордж Майкъл започва кариерата си през 80-те с група WHAM! а след това продължава като самостоятелен изпълнител и се превръща в една от музикалните легенди на поколението. Той има над 100 милиона продадени копия от албуми.
Истинското му име е Георгиос Кириакос Панайоту и музикалната си кариера започва от метрото в Лондон, разказва "Гардиън". Той се ражда в семейство на танцьорката Лесли Анголд и кипърския грък Кириакос Панайоту, собственик на ресторант, емигрирал във Великобритания през 50-те години и сменил името си на Джак Панос.

george-michael-1

Благодарение на успеха на Wham! и соловата си кариера Джордж Майкъл бе обявен за най-често пусканият изпълнител по британските радиостанции в двете десетилетия между 1984г. и 2004г. През 2008г. списание "Билборд" го постави под №40 в класацията си на Стоте най-популярни изпълнители на всички времена. Дебютният му солов албум Faith (1987) бе продаден в 20 милиона броя.

Изпълнителят си отиде малко преди преиздаването на албума му Listen Without Prejudice Vol. 1 (1990) и биографичен филм за него с участието на Стиви Уондър, Елтън Джон и супермоделите, които се включиха в прочутото видео на хита Freedom!


Майкъл е споделял, че е имал трудно детство в семейство, което непрекъснато се бори за финансовото си състояние. Популярността идва при него с дуета, който прави през 1981г. със съученика си Андрю Риджли и големият им хит Wake Me Up Before You Go-Go.

За мнозина обаче Джордж Майкъл бе фронтменът и песента Careless Whisper (1984) масово се възприема като негов солов проект, макар да е композираната от двамата. Не трябват много усилия да започне и самостоятелната му кариера и след разпадането на Wham! през 1986г. той прекарва 1987г. в композиране и записване на първия си соло албум Faith, спечелил му "Грами" през 1989г.

Той има почти непрекъснати конфликти със звукозаписната компания Sony още докато е в Wham!. През 1992 г. Майкъл започна да се съди с музикалния гигант за това, че според него вторият му албум Listen Without Prejudice не се предлага професионално на пазара и се е продал само в 8 милиона екземпляра. Заради съдебната битка не се появява Listen Without Prejudice Vol.2 и макар процесът да разкри част от скритите маркетингови методи на музикалните корпорации, Джордж Майкъл изгуби.

Последният му албум се оказа Symphonica от март 2014г. и макар да бе съставен предимно от записи от концертите му в периода 2011-2012г., той му донесе седмото място №1 в британския чарт за соло албуми.

„Wham“ - "Wake Me Up Before You Go-Go", "Freedom", "Last Christmas", "Wham Rap!" и много други. Дуетът се разпада през 1986 г. и Джордж започва соло кариера.
Сред другите му известни песни са "Careless Whisper", "Faith", "I Want Your Sex", "Freedom '90" и дуетът с Елтън Джон "Don't Let The Sun Go Down On Me".