една от най-красивите жени на 20 век и завинаги останала в историята на френската музика. И днес на Монмарт е нейния паметник, показван като от забележителностите на Париж

Далида


Йоланда Кристина Джильотти (17.01.1933 - 3.05.1987) родена в Кайро на 17 януари 1933 в семейство на емигранти от Италия.

Образование получава при сестрите монахини. Още на 16 години започва да работи в търговска кантора. През 1954 г тайно от родителите су участва в конкурса "Мис Египет"  и обеждава. Занимава се с музика, получава малки роли в киното.  През 1955 г заминава за Париж за да превземе културната столица на света.

В Париж далида пее в кабарета, а година по-късно има възможност да участва в конкурс за млади изпълнители в най-престижната концертна зала в Париж -  Олипмия. Тя е забелязана и започва звездния път на Далида.Нейн покровител и по-късно съпруг става Люсиен Морис, музикалния директор на «Europe1». Песните на Далида постоянно звучат по радиото. Франция е очарована от неповторимия й глас и чар. Само за една година тя получава и популярност и слава.

През 1960 г тя е много популярна  не само във Франция, но и в други страни.

На 8 април 1961 г се омъжва за Люсиен Морис, връзката им вече е на 5 години. По време на гастрол в Кан се запознава с младия художник Жан Собески, в когото се влюбва от пръв поглед. Съпругът й не може да приеме изневярата и се развежда с Далида.

Новата любов на Далида е италиянския певец Луиджи тенко. През 1967 на фестивала в Сан Ремо песента, която изпяват като дует се проваля и той се застрелва.  Далида също се опитва да се самоубие, като изпива шепа хапчета, но я спасяват.

През 1970 независимо от душевните й страдания славата й расте. Записват песен в дует с Ален Делон. Започва да работи в стил диско.
В този период Далида изглежда като дама от висшето общество и има концерти в Двореца на спорта в Париж. Тя е първата жена, която пее на толкова престижна сцена. Това е триумф. Малко по0късно празнува 25 години на сцената на сцената на зала Олимпия.

През 1986 Далида изпълнява главната роля във филма на известния египетски режисьор Юсеф Шаин "Шестият ден" и получава възторжени отзиви от кинокритиците. Но това не й носи радост. Тя се чуства все по-самотна. Стига до извода, че животът няма какво да й донесе повече се самоубива, като изпива сънотворни. Това се случва на 3 май 1987 г.